sâmbătă, 2 iulie 2011

Racism

Rasismul se manifestă la noi în țară în toaaate domeniile. Culmea, nimeni n-are nimic cu negrii, ăia-s simpatici, cântă frumos. Dar țiganii... țiganii sunt nenorocirea nenorocirilor!

Da, ok, fura. Da, ok, dau în cap. Dar nu putem generaliza. Mai ales când suntem chiar NOI ținta unor astfel de generalizări. Plec la facultate-n Scoția. Eu, ca româncă îmi obțin permisul de munca cu 6 luni!!!mai târziu decât orice alt cetățean european.Hm, oare de ce? Suntem cumva ținta unor generalizări de genul ”români hoți?”Yep, we certainly are.

Nu vorbim despre faptul că, încă de mici, copilașii sunt speriați cu texte de genul: ”Vin țiganii și te bagă-n sac”. Deci de aici pleacă adevărata mentalitate...tipică!

Dar azi vorbim despre mentalitatea tipic românească care...deși nu o consider ok, are două tăișuri.

Vă dau un exemplu concret: Am văzut ieri la știri (cine m-a pus, God damn it), despre un cartier de țigani din Baia Mare. Locuitorii cartierului, ne-țigani:)), au făcut enorm de multe plângeri cum că aceștia fură, le lovesc copiii, îi atacă seara și plus faptul că este extrem de mizerie lângă blocurile în care ei locuiesc.

Și...ce face primarul? Le ridică un zid între ei și ”cealaltă”comunitate. Și explică primarul cu zâmbetul pe buze că zidul nu va fi din lemn, deoarece ar ajunge din prima iarnă pe foc, și nici din fier, deoarece ar ajunge la fier vechi.

Bă deșteptule, domnule primar al faimosului oraș Baia Mare? Așa rezolvi tu o problemă socială? Una de neintegrare, practic, în societate? Ascunzându-i după un zid, ca pe niște animale de la Zoo?? Ghici ce....zidul are și IEȘIRE...

15 comentarii:

Blonde Kitten spunea...

:)) Primar cretin. Ca toti ceilalti. Eu sincer m-am obisnuit cu lucrurile astea. Nu o sa se schimbe nimic in veci! Si incepe sa nu ma mai mire nimic..asta e poporul "nostru" si abia astept sa plec de aici :)) . Dar e amuzant uneori..cand stai si te uiti la stiri si vezi tot felul de minunatii..:|

Dia spunea...

God...pe cand ma gandeam ca le-am vazut pe toate, Romania ma surprinde iarasi...tara tuturor posibilitatilor. Bine ca nu ma uit la stiri sa ma ingrozesc.

Sabina spunea...

Problema "integrarii" nu-i de ieri de azi... Si degeaba isi bat capul astia de sed la birouri sa-i "integreze" cand chiar mentalitatea lor este aceea de a nu se amesteca cu "romanii". Au si alta organizare sociala, literalmente fac pishu pe legi, politie samd, asa ca cine vinde gogosi cu integrarea si romanii rai si rasisti... sa le manance sanatos.

G.W. spunea...

imi place titlul Racism :)) Ce ai ma cu racii :))

acum serios vorbind rasistii in general au o problema la mansarda :))

Anonim spunea...

Crezi ca daca romii din blocul respectiv vroiau sa se integreze, nu se duceau singurei sa-si caute ceva de munca? Chiar si zilieri in piata la carat. Dar e mai usor sa te conectezi ilegal la curent si sa te trezesti cand o fi, sa-ti faci un gratar in fata blocului, sa asculti manele la maximum. Ati remarcat vreodata ce mizerie e in jurul blocurilor in care locuiesc (inca) minoritari romi? Oare de ce?

Spr1nG! spunea...

Am prieteni tigani, insa sunt genul ala despre care nu iti dai seama ce etnie au pana nu iti spun ei. Asta ca sa fie clar ca nu toti sunt la fel. INSA, marea majoritate, isi merita denumirea generica de "ciori borate" si de hoti. Sunt cei din a caror cauza eu nu pot vorbi limba romana intr-o tara occidentala. Pentru ca: fura, injura, cersesc, sunt imputiti etc. Nu contest ca or exista si romani care fac treburile astea, insa, garantez ca numarul lor e de cel putin 1000 de ori mai mic. Da, sunt rasist. E ceva in neregula cu asta? Nu prea am de ales. Sunt etichetat fara vina.

INTJ spunea...

doh! cand sa rad si eu cu pofta de "idealurile" romanilor ... ai sarit peste unguri direct la romi.

combina-le pe amandoua si vezi, candva cand ai timp, Bibliotheque Pascal (2010)

Cristina Cioba spunea...

@blonde-mai bine nu te uiti la stiri...

Cristina Cioba spunea...

@dia-nu mai fi sadica, lasa stirile deoparte!:))

Cristina Cioba spunea...

@chibit-de acord, dar nu asa se rezolva lucrurile, cu un zid, nu?

Cristina Cioba spunea...

@g.w-mai multe, nu una!

Cristina Cioba spunea...

@anonim-PERFECT DE ACORD, nici mie nu-mi plac, dar ma intrebam daca asa se rezolva...cu un zid...

Cristina Cioba spunea...

@spring-perfect de acord si cu tine...insa sunt si cei care nu sunt la fel..prea putini, din pacate!am fost la un seminar anti-discriminare in Sinaia si au fost si rromi. Jos palaria pt ei!

Cristina Cioba spunea...

@spring-ps-bine ai venit, sper sa revii!

Cristina Cioba spunea...

@intj-stau intr-o zona FULL de unguri. ma abtin de la comentarii, din pacate am cativa prieteni unguri. care citesc blogul.