vineri, 7 octombrie 2011

Cum sunt vazuti romanii in afara& Viata in UK

In primul si-n primul rand imi cer scuze ca n-am mai scris.Promit sa revin pe calea "a dreapta"zilele astea.Ce mai fac eu?Am avut niste zile destul de incarcate, dar intr-un final am reusit sa-mi pun orarul la punct, am schimbat cursul de literatura in context mondial cu Abilitati de comunicare in modernitate (Communication skills), care e super-super misto. Profii sunt super ok si super haiosi, poti pune oricate intrebari vrei tu fara sa simti ca esti cretin sau sa primesti priviri urate. Mai pe scurt, toata lumea-i politicoasa si so on. M-am mobilizat in sfarsit si-am inceput sa gatesc, am facut o curatenie brici si asa mai departe.

Acum revenind la subiectul pe care mi-am propus: CUM SUNT VAZUTI ROMANII IN AFARA?

 Ideea postului mi-a venit de la Andra, care a scris si ea un post despre asta. Fara suparare, dar voi veni cu contra-argumente.

Ea zice asa: In strainatate, majoritatea barbatilor romani care vin pe meleag strain sunt considerati, din start, hoti.
Iar femeile, ma scuzati, usoare.
Si apoi nu te poti incadra, esti privit intr-un fel anume, ai un "renume" numai din cauza nationalitatii. 


Trecand peste faptul ca aici, in UK, singurii studenti care trebuie sa-si obtina work permit (permis de munca) suntem noi si bulgarii, nimeni nu se uita urat cand aude Romania, nimeni nu te da la o parte pentru asta, nimeni nu devine brusc mai nesocial cand aude asta. Nimeni nu se intoarce cu spatele, si cu atat mai mult, nimeni nu te considera curva! Pentru ca ei nu au treaba asta cu etichetatul, cu pusul stampilelor: "Gata, esti o curva, ca esti romanca".

 Intr-adevar, perfect de-acord cu ea ca avem o imagine proasta ca si popor, dar ei nu te catalogheaza ca popor, ci ca individ, cum esti TU, in particular, la singular.

 Chestiile care nu m-au uimit a fost ca in centru, pe Union Street, era unul la cersit. Si i-am zis Salut si m-a intrebat in romana de unde sunt... Deci na, sunt si din astia.Dar extrem de putini. Din fericire.

 MANCAREA

Sunt produse muuuuult mai ieftine ca la noi. O lira=5 ron. Am cumparat 10 oua cu 87 de pence. Deci mai putin de 5 lei. Painea e ieftina, si in general mancarea tip fast-food e ieftina (nu degeaba au reputatie de obeze). Carnea e scumpa. Dulciurile, iarasi, sunt ieftine.

 HAINELE

Hainele sunt scumpicele. Intr-adevar, exista Primarkurile care sunt rezonabile ca pret. Camasi cam 10 lire, genti 7-8 lire, bluze 10 lire. Incaltamintea e scumpa, H&M-ul e ieftin, Zara iarasi e ok, dar sunt si magazine unde o rochie costa 55 de lire. Preturi si preturi, firme si firme.

CLUBURILE&BARURILE 


Ca sa zic de la inceput: tigarile sunt scumpe. Pall mall-ul si Winston-ul sunt cele mai ieftine: 5,30 lire. Restul de la 7 lire in sus. Alcoolul, la fel, e extrem de scump. Au taxe mari pe vicii, dar totusi cel putin scotienii au o problema ENORMA cu alcoolul. Atat femeile cat si barbatii. Umbla bete muci pe strada, desculte, si asa mai departe. Problema asta se datoreaza faptului ca la ei daca nu ai buletin, e simplu: nu iei tigari, nu iei alcool pana la 18 ani. Nu e ca la Romanica. Si totusi nu e bine nici asa. Sa va zic de ce: acum, ajunsi la facultate, majori, they're totally out of control! Beau de rup.

 Cluburile nu sunt nici ele cum sunt la noi. Tot asa, bautura e pe primul loc, am vazut pana acum oameni lati pe jos de la bautura, habar n-au sa se distreze. Muzica? Horror. Apropo, Adele se aude foarte foarte mult pe-aici, e populara rau de tot. (Am impresia ca e din UK, oricum, dupa accent)

VREMEA

Vremea nu e nici pe departe atit de urata pe cat se spune ca e. De fapt am avut niste zile superbe de cand am venit aici, cred ca au fost si 20 si ceva de grade. Azi dimineata a plouat de eu asa ploaie n-am vazut niciodata, iar acum e soare.Deci vremea chiar nu mi se pare un impediment.

Si acum..problema mea cea mai mare:

 ALARMELE DE INCENDIU

Astia obisnuiesc sa mai faca teste. Si ideea e ca nu stii ca e un test, pentru ca nu suna altfel decat atunci cand ar fi un incendiu real. Bun, da ideea nu-i asta. Ideea e ca saptamana trecuta cand eram si eu ca tot omu in dus, ma udasem deja, parul ud, aproape si cu sampon pus pe cap..suna alarma!! Bine frate, nu stiam: "Arde pe bune, sau iar a fumat careva si-a detectat alarma?"Si ideea e ca ne duce pana la cladirea centrala, c-asa-i procedura. Si ma duc eu frumos, cu un prosop Hello Kitty care-mi acopera juma de sani si fundul pana acolo. Funny, nu? Buuuun, am depasit momentul. Ma culc eu azi-noapte, mai devreme, la 2 adica(5 era ora mea de fapt) si ma trezesc cu alarma sunand. Bineinteles ca m-am speriat super tare, eram luata pe sus din somn. Si cand m-am prins ca nu arde, mi-am luat frumos patura si m-am dus spre central building. Ah, fiv-ar alarmele.

 Atat. Promit sa revin in curand.

duminică, 2 octombrie 2011

Da'daca esti prost, de ce sa mai traiesti?!

Intru azi pe un blog (de fapt am dat click dintr-un blogroll al cuiva pe mai multe link-uri, in speranta ca gasesc ceva interesant). Nu-i fac reclama, ci doar va dau copy/paste la un post de-al ei, sa ne distram impreuna putintel:) 


 "Trista...m-am saturat de parintii astia de moda veche...dupa ei noi ar trebui sa avem prieten pe la 20 de ani....mda...
Asa a pățit cea mai buna prietena a mea din cauza ca are și ea o relație cu un băiat...maica-sa a pus-o sa se tundă scurt zici ca e un băiat...M-AM SATURAT!! Acum a zis ca mai bine se omoară decât sa fie în starea asta...am implorat-o sa nu facă asa ceva altfel o mai omor și eu încă o data...Nu se știe dacă relația ei va mai continua după faza asta..Eu sper ca da! De acum în colo ma voi ruga ca ea sa nu facă ceva prostesc...Maine nu se stie daca va veni la scoala..sper ca da..nu vreau sa raman singura...Am nevoie de ea..vreau sa o stiu ca este la scoala si ca in pauza ma vad cu ea! Te rog  Gabriela vin-o maine la scoala!! "

Nu ma leg de faptul ca habar nu are sa scrie si e vai si amar de ea. Ma leg de faptul: care-i faza cu adolescenta suicidal si whatsoever?! 

Fetele mele dragi,

In loc sa va ganditi la sinucidere mai bine sa va stea putin gandul la scoala. Nu sunt sigura cati ani au, dar presupun ca vreo 14. Pisi, parul creste. Parintii adeseori aleg sa-si arate intr-un mod ciudat grijile. Crede-ma, serios, pe cuvant, ca NU ai nevoie de relatii la 14 ani. Chiar nu ai. 


Si acum problema asteia e ca "nu se stie daca relatia ei va mai continua dupa faza asta. Eu sper ca da." Eu sper ca nu, honestly. Ca e clar ca fetita asta are probleme la cap, daca terorizeaza baiatu', ramane neinsurat naibii, forever and ever.


Io inteleg ca adolescenta-i tumultoasa, da parca tre sa te controlezi putintel asa, sa hold your horses, cum s-ar zice. Ma intreb daca de la asta vrei sa te sinucizi, la urmatoarele probleme ce faci?Te vei..dublu sinucide?!

Si-apoi si tu, astalalta de-ai postat ca vita se sinucide..Halal prietenie! Nu tre sa stie toata blogosfera, seriously..Amu mai si facem misto de fata!


 Voi ce parere aveti?Sa se sinucida fata, sau nu?!