miercuri, 4 mai 2011

Bunele maniere I

Bunele maniere? Consider sincer că ar trebui să le știm toți, astfel încât să ne putem comporta ca atare atât acasă, dar mai ales în societate. Din cauza asta m-am și hotărât să scriu despre acest lucru, pe capitole, în funcție de locul în care mergem.

Azi voi scrie despre bunele maniere în vizită la cineva, cu buline, e way more easier știți voi povestea:P

  • Punctualitatea    Știm cu toții că este un aspect foarte important în toate punctele vieții. Dar când vine vorba de vizite: Gazda îți spune să vii la ora 18.00, spre exemplu. Niciodată atunci când mergem într-o vizită nu vom ajunge mai devreme, sub nicio formă! Este permis sfertul academic de întârziere, of course. Se permite să ajungem mai repede cu 5-10-15 minute (depinde de fiecare dintre noi)în momentul în care ne întâlnim într-un loc public sau pe stradă.
  • Încălțămintea   În momentul în care intri pe ușă, manifestă-ți dorința de a te descălța. Unele gazde, spre exemplu, consideră că își jignesc invitații dacă îi roagă pe aceștia să se descalțe.
  • Salutul   Niciodată un bărbat nu întinde mâna unei femei tinere. Niciodată o femeie nu se ridică pentru a da mâna cu un bărbat și de asemeni niciun bărbat nu va sta jos când va da mâna cu o femeie. 
  • Cadoul   Niciodată la niște oameni necunoscuți (sau mai puțin apropiați) nu este permis să ducem altceva decât flori. Bineînțeles, fără soț, asta dacă sunt vii. Dar presupun că nimeni nu merge-n vizită la morți. Haha, nu m-am putut abține.
  • Discuțiile din jurul mesei Nu monopoliza niciodată discuția!Nu contează că ai talent narativ, sau că pe drumul spre petrecere/dineu/etc ai dat de un urs polar care ți-a zâmbit și avea dinții galbeni de la țigară.Încearcă să nu începi toate discuțiile cu ”Eu....”
  •  Când alții vorbesc... Nu întrerupe în niciun fel discuțiile a 2 oameni, sau momentul în care cineva povestește ceva!
  • Când tu vorbești... Încearcă pe cât posibil să te folosești doar cuvinte nu și de gesticulația mâinilor/picioarelor/alte dotări din arsenal pentru că e foarte posibil ca într-un spațiu mic să lovești pe cineva sau să verși/dărâmi diverse.
  • Bârfa Niciodată nu ne lansăm în bârfe despre x y și z care bineînțeles nu sunt de față.E nepoliticos!
  • Întrebări Nu te apuci să întrebi ”Dar de ce soțul a fost concediat?”, ”De ce nu mai aveți bani?” Mă înțelegi. Deci fără întrebări cu caracter personal sau care ar putea face pe cineva să se simtă jenat/rușinat
  • Ținuta trebuie să fie una decentă, curată, îngrijită. Bineînțeles, fără negru sub unghii, șosete rupte, machiaj întins și etc. You got me. Și gesturi precum dat cu ruj, pieptănat și etc, trebuie să rămână doar în baie, nicidecum în public.
  • La masă nimeni nu pune mâna pe lingură sau servește înaintea gazdei. Nu privi în farfuria celui de alături! Dacă cineva varsă ceva din greșeală, nu lua în seamă. Stai cât mai aproape de masă și folosește corespunzător tacâmurile. Coatele nu se sprijină pe masă!!!! Nu te întinde pe masă pentru a servi. Roagă pe cineva să-ți dea ce dorești sau să apropie platoul de tine. Tot legat de asta, nu face provizii în jurul tău! 
  • Țigara, veșnica țigară Nu vei fuma în casa omului fără a întreba dacă este permis și UNDE!!!
Țineți cont de ziua vizitei. Nu contează că dacă este în timpul săptămânii și tu ai liber a doua zi. Nu îți tortura gazda și timpul ei. Ia-ți la revedere politicos, mulțumește pentru tot și atât! 

Sper că v-au fost de folos în vreun fel sau altul!:)

16 comentarii:

G.W. spunea...

eee cum vrei tu sa fii profa de bun simt :) felcitari

Lillee spunea...

Foarte folositoare, serios.
Mai...eu sunt o nebuna si jumatate ( cred ca ti-ai dat seama ) dar sunt si foarte politicoasa si manierata, serios.
Mai prost stau la capitolul punctualitate...am grave probleme. Intarzii de mama focului...
In rest stau bine. :)

Cristina Cioba spunea...

@g.w-multumesc!a, sau era ironic?Ș))

Cristina Cioba spunea...

@lillee-esti nebuna, in sensul bun:P tare mi-ar placea sa te cunosc, cred ca numa nenorociri am face impreuna:)) sau...belelele ”curge”râu, cum s-ar zice:))

G.W. spunea...

nu era nici cea mai mica urma de ironie nu intelege gresit ca nu e cazut o zi frumoasa
P.s. daca e sa fiu ironic ma anut :)

Ela spunea...

In sfarsit cineva interesat si de acest aspect al vietii!
Ma bucur ca mai sunt oameni care nu considera asta ceva aberant sau demodat!

Cristina Cioba spunea...

@g.w-ok:D

Cristina Cioba spunea...

@ela-multumesc mult:)

Felicia spunea...

Valeu, cate reguli am incalcat....Acum serios regula care mereu o incalc, nu sunt niciodata punctuala...

Cristina Cioba spunea...

@felicia-din punctul meu de vedere punctualitatea e foarte importanta. eu sunt extrem de punctuala, nu intarzii (aproape)niciodata!

avem o colega la teatru si-n vara cand faceam repetitii pt un festival asta intarzia cate 40 de minute si venea calma, dusuita si etc si noi sleiti de caldura si nervosi:)) si noi ne intalneam spre exemplu la 14.00 si ei ii spuneam ca la 13.00:)) si tot intarzia:)))

asa vrei s-ajungi si tu?:P

iri spunea...

mei sincer mi se pare lipsa de bun simt sa accepti ca invitatul tau sa se descalte in casa (poate, POATE cand e iarna si mocirla rau afara) si ma simt super prost cand intreb (doar de dragul de a intreba) daca ma descalt si respectiva/ul zice "da" sau nu ma opreste. si ma enerveaza la fel de rau cand lumea insista sa se descalte la mine acasa:|

sunshine spunea...

Pfff...cati musafiri am avut(de fapt,parintii mei)care au incalcat majoritatea acestor reguli:))
Cel mai important mi se pare ultimul lucru scris la sfarsit,cred ca trebuia sa fie regula nr.1:))
"Nu îți tortura gazda și timpul ei"
Bravo pt acest articol!

Cristina Cioba spunea...

@iri-asa e, intr-adevar cand e mocirla nu e ok nici sa-l lasi p-ala sa intre cu tot noroiu de pe strazile pe care-a venit el si nici sa intri tu cu noroi.ca-i naspa. da cand e vara, primavara, uscat pe jos, e in regula:) si da, e enervant cand intrebi daca se te descalti si zice cu nonsalanta da:))

ti pup!

Cristina Cioba spunea...

@sunshine-exact!!!e penibil cand ala saracu casca acolo de ortu popii si tu nu te mai dai dus. bleah:))

Felicia spunea...

Miss Sunshine

Mai eu nu intarzii in halul asta. Dar daca mai scrii si alte reguli promit sa ma fac fata buna:))))

INTJ spunea...

"Niciodată un bărbat nu întinde mâna unei femei tinere." ... suntem egali ori nu? din contra: daca-ti intinde mana poti fi 90% sigura ca nu vede-n tine doar un (potentia) obiect sexual ... si ar trebui sa apreciezi asta.

"Niciodată la niște oameni necunoscuți (sau mai puțin apropiați) nu este permis să ducem altceva decât flori." ... sau iarba, daca e paste? daca tot fac un cadou, macar sa fie unul util sau ceva ce stiu ca are (fie si numai de moment) valoare in ochii persoanei respective.

oh well, eu oricum prefer sa nu socializez ... tocmai din cauza acestui teatru "in direct si in reluare".