miercuri, 8 iunie 2011

Anorexia and bulimia

Anorexie și bulimie. Toți am auzit măcar o dată de aceste două boli. Fie la prieteni, fie la tv, fie la medic, fie pe Internet, dar știm prea puține despre aceste boli care crează victime nenumărate în rândul femeilor (se pare că ele ar fi cele predispuse la aceste două)

Dar înțelegem ce reprezintă de fapt? După o documentare riguroasă pe site-uri de specialitate (nici eu nu le știu pe toate, dar important e că încerc să le aflu), am aflat următoarele lucruri:

Atât anorexia cât și bulimia sunt tulburări ale alimentației. Nimic nou până aici. Adeseori însă, aceste tulburări sunt ”însoțite” de tulburarea dismorfică . 


Ce este această tulburare dismorfică mai exact?
Simplu.Persoanele afectate nu-și apreciază corpul la dimensiunile reale pe care acestea le au, ci muuuult mai grase. Cuvântul dismorfic este compus din morfos=forma și dis= neregulă.

După numeroase studii legate de anorexie, punându-le pe subiecte să-și schițeze corpul pe o foaie, desenul arată complet diferit față de realitate.

Cu toatele putem ajunge foarte ușor acolo. E simplu. Pleacă de la valorile societății, modul în care societatea (românească)vede idealul de femeie ș.a.m.d. Fetele tinere, micuțe de vârstă se pot lăsa ușor influențate de aceste principii sociale, vrând să fie plăcute.

Bulimicul, însă, este cel care conștientizează că are o problemă, pentru că nu se poate stăpâni să nu mănânce, iar apoi datorită sentimentului de vinovăție, varsă tot.

Bulimia este o pierdere a controlului, ca și anorexia de fapt. Anorexicii tind să-și taie bucățelele foarte mici de mâncare (în cantități mici) și oricât de puțin ar mânca au impresia că au mâncat enorm.

Părerea mea? Atât anorexia cât și bulimia sunt două boli foarte serioase.

Întrebare pusă frecvent: SE POT VINDECA ACESTEA PRIN MERSUL LA PSIHOLOG?
Răspuns: Da, dacă aceștia conștientizează problema.

Se vehiculează o grămadă de mituri pe aceste teme, și anume, oamenii care vor să slăbească sunt denumiți urgent anorexici sau bulimici. Interpretare care păcătuiește big time. Eu cred că putem slăbi sănătos, fără a ne înfometa sau a vărsa tot. Am I right, girls?

sursă foto aici

14 comentarii:

veronica_veruuu spunea...

Asa e Cristina, insa, din pacate, tot mai multe sunt fetele bulimice si anorexice. E trist sa vezi cum viata ajunge sa se invarta in jurul mancarii si a caloriilor. Important e sa stim sa mancam echilibrat si fara restrictii absurde...pentru ca nu cred ca vrem ca la "bilantul vietii" sa ne dam seama ca toata viata ne-am consumat energia calculcand cat sa mancam si ce sa mancam - fetele astea cam pe asta se focuseasa 80% din timpul lor.

Vero.

INTJ spunea...

lol ... am eu un tratament garantat pentru bolile astea: o sapa si cateva zeci de hectare cu buruieni. trust me: cand termina de sapat va fi alt om! pe langa faptul ca are timp sa reflecteze la una-alta ... nici dreq' n-o sa dea doi bani pe cum arata ci o sa conteze cum sapa ... si daca are sau nu apa si ceva de bagat in gura dupa o zi lumina pe camp.

Felicia spunea...

Subiectul pe mine ma depaseste. Tot ce pot spune este daca cineva vrea sa slabeasca, pai sa faca nene sport, sa miste sunca, nu sa stea asa mancand iarba si fructe.

Te pup si succes in continuare cu bacu' sa intri la Harvard! :)))

Fetita Junglei13 spunea...

de cand ma tin sa postez ceva despre bulimie si anorexie.
Pe scurt, nu orice persoana slaba e anorexica.

Ela spunea...

Asa este!Este de inteles ca o persoana nu este multumita de felul in care arata si daca intr-adevar este cazul sa corecteze ici-colo,there`s nothing wrong with that atata timp cat o face treptat si corect.
Vrem sa aratam bine dar pe primul loc ar trebui sa fie preocuparea pentru sanatatea noastra si abia apoi pentru aspectul fizic.
Uite eu de exemplu,sunt slaba dar nu sunt multumita,chiar as vrea sa ma mai implinesc.Mai mereu a fost asa la mine iar in moemntul in care spunea mca nu mananc nu stiu ce,eram intrebata "de ce?esti la dieta?"NU!Nu mananc diverse chestii nu pentru a-mi mentine greutatea,ci pentru a trai atat cat imi este scris,nu mai putin...

Cristina Cioba spunea...

@veru-ma bucur ca ma citesti! exact!!! si in restul de 20 % tot la asta, stai linistita:))

te pup

Cristina Cioba spunea...

@intj=))))

Cristina Cioba spunea...

@felicia-CORECT!!!!

merci iubita mea!!!:D

Cristina Cioba spunea...

@fetitajunglei13-exact!!dar toti inteleg gresit 8-|

Cristina Cioba spunea...

@ela-doresti 5 kg de la mine?:)) promotie!:P

Grim spunea...

Miss S, societatea românească n-are nimic de-a face cu "greutatea ideală". În primul rând la noi nu există o societatea ci doar o adunătură, iar în adunătura asta s-a promovat mereu principiul "grasă şi sănătoasă". Cea care promovează "falsa perfecţiune" e mass-media atât de dragă sufletului român.

Cât despre numărul ăsta tot mai mare de bulimice şi anorexice de zice lumea pe aci.. nush. Unde dracu îi vedeţi voi bă fraţilor, că eu văd poate odată la 3 luni o fătucă mai uscată, în rest numai bulimice care uită să-ţi mai bage degetul pe gât sau să mai facă clisme sau ce dracu mai fac ele şi rămân decât la stadiul de a mânca incredibil de multă mâncare.

Cristina Cioba spunea...

@grim-tocmai, degeaba spune societatea (pardon, adunatura, ca ai dreptate biiiig time)ca idealul e "grasa si sanatoasa"daca tot ceea ce vad fatucile astea in reviste, pe net si la tv sunt super foto modele (si alea photoshopate), atunci ce ideal sa-si ia? fata slabuta sau batoza sanatoasa?

si s-a facut un studiu pe Romanica, se pare ca-s multe anorexice si bulimice. eu si cunosc cateva tipe...:) una spre ex, vroia sa slabeasca s-ajunga la 35 de kg, sa i se vada sternocleidomastoidianul (osul acela de la gat). deci...boala curata

Grim spunea...

Nu ţi-a placut anatomia :). Sternocleidomastoidianul este muşchi nu os. Dacă te referi la clavicula, sau la stern alea cred că ţi se văd şi la 45-50 poate chiar şi mai mult, depinde de configuraţie. Cât despre studii, mai repede mă încred în ţaţa Leana de la poartă decât în studiile derulate de orice organism abilitat sau nu. Singurul adevăr e cel pe care ochii tăi îl văd.

Cristina Cioba spunea...

@grim-my bad, oamenii gresesc. am fost la socio uman. eu sunt pe romana, istorie, engleza si tot ce mai vrei tu, dar nu anatomie:)):P dar e si dimineata:P