sâmbătă, 5 februarie 2011

17 metode buuuune de a face faţă stresului

Trecând printr-o perioadă foarte stresantă, am găsit câteva metode de cum să faci faţă stresului şi altor factori care te pot face să fii mai liniştit, mai puţin stresat.

 1.Nu mă bazez doar pe memoria mea, deci ţin o agendă care să mă ajute să am programul cât de cât organizat, iar pe măsură ce îndeplinesc din "sarcinile"sau orice altceva ce am notat acolo tai sau bifez, să ştiu că am scăpat de una sau alta.

 2. Îmi fixez foarte bine priorităţile. Lucrurile urgente, lucrurile mai puţin urgente, lucrurile la care trebuie să renunţ sau cele pentru care trebuie să muncesc mai mult.

3. Încerc să-mi aduc aminte că MEREU există o alegere, deci am opţiuni între care pot face decizii şi deciziile îmi pot aparţine în totalitate, lucru foaaarte relaxant.

4. Uneori o iau pe o rută ocolitoare în drumul spre şcoală doar aşa, să mă plimb. În mod special când merg spre şcoală singurică. Alteori plec de la ultima oră doar ca să mai prind o oră de somn şi prinde foaaarte bine.

5. Îmi pregătesc de seara absolut tot ce am nevoie pentru a 2a zi dimineaţă (cărţi, haine, farduri, accesorii), iar dimineţile sunt mult mai plăcute şi lungi! Uneori mă trezesc cu 15 minute mai repede să-mi pot savura ciocolata caldă.

6. Nu cere perfecţiune de la tine! Cere cel mult excelenţă, dar nu perfecţiune. Eşti om, poţi greşi şi asta nu e o dramă, sau un capăt de lume. În altă ordine de idei, încetează cu prostia cu "mâine o să fie mai bine".Pentru că trebuie să fie mai bine de azi...

7. Nu fi pesimist, dar poţi fi pregătit mereu pentru ce e mai rău. Asta va muşamaliza eventualele dezamăgiri. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ai aşteptări. Înseamnă că trebuie să fii cu capul în nori, dar cu picioarele bine ancorate în pământ.

8. Fă pentru prima dată ceva nou. Ceva ce n-ai făcut niciodată. Plus... ia o pauză de la muncă/învăţat. 15 minute doar ale tale, în care să răsfoieşti o revistă, să te uiţi la desene animate, să bei un pahar de suc. Plus de asta încearcă să-ţi împarţi sarcinile pe un program strict şi nu lăsa delăsarea să intervină în program.

9. Poartă doar haine în care te simţi extraordinar. Iar când ajungi acasă după o zi îngrozitoare/obositoare fă o baie cu multă spumă şi uită de toate gândurile.TOATE! (Şi pentru că e imposibil să stai aşa şi să nu te gândeşti la nimic, vizualizează marea sau un perete alb. Merge!). Ascultă muzică de pian, sunetul ploii, vioară, sau orice crezi că te relaxează.

10. Nu încerca să schimbi oamenii. E un proces de durată, obositor şi eu una l-aş trece la categoria imposibilelor. Nu încerca să "repari"oamenii, repară-te întâi pe tine. Nu fi mereu ăla care sare şi sună şi face şi drege... Mai aşteaptă şi să fii sunat.

11. Învaţă să spui "NU". Nu o să moară nimeni dacă tu nu-ţi faci timp pentru prostiile tuturor. În aceeaşi ordine de idei, evită oamenii cu energie negativă, oamenii plictisiţi/plictisitori şi cei prosti. Voi încerca să te atragă în aceeaşi oală. Nu fi invidios, încearcă să ajungi şi tu la un nivel mulţumitor, faţă de tine nu de ceilalţi. Şi nu în ultimul rând... nu încerca să-i mulţumeşti pe toţi. Nu are rost şi nici finalitate.

12. Încearcă să alergi/să faci abdomene/orice fel de sport, timp de măcar o oră jumătate iar apoi întinde-te pe jos şi respiră încet. Încet şi adânc. Vei vedea rezultatele. Apoi mănâncă un bol întreg de fructe.

13. Cunoaşte-ţi limitele, nevoile. Ajută-i şi pe cei din jurul tău să le cunoască şi nu în ultimul rând, să le înţeleagă.

14. Fă curat în toată casa cu muzica la maxim, iar la final vei fi obosit şi epuizat de la dans, iar casa va fi lună. Senzaţia de euforie şi fericire e un bonus aici.

15. Şi ca un ultim lucru (dar nu cel din urmă)-ia-ţi somnul de care ai nevoie şi încearcă să adormi la ore decente. Vei evita frustrarea şi oboseala de dimineaţă.

16. Acceptă-te şi IUBEŞTE-TE exact aşa cum eşti. Ai grijă de tine, că dacă tu nu ai, nimeni nu o va face. Îngrijeşte-te şi respectă-te serios.

 17. Într-o seară oarecare închide-ţi telefonul şi vezi un film bun. Va fi excelent fără stres şi melodii jalnice de telefon.

 Şi ca de final.. lasă lucrurile să curgă, nu te agita, toate se aranjează...

10 comentarii:

Andreea♥ spunea...

Interesant post!

Cristina spunea...

Pe scurt: fii organizat si nu uita sa-ti planifici cateva activitati doar pentru tine (sa faci sport, sa te relaxezi etc) ;)

Duduş spunea...

Chiar foarte dragut postul.. sincer ai dreptate, cred ca daca am face aceste lucruri chiar am avea o viata detsul de linistita.

Cristina Cioba spunea...

@andreea-merci mult&bine ai venit la mine pe blog!:)

Cristina Cioba spunea...

@cristina-dac-ar fi asa usooor..:))

Cristina Cioba spunea...

@dudus-asa este, mercic! te pup

INTJ spunea...

@Sunshine - da' niste loc pentru "neprevazut" ai rezervat? iar la sfarsitul calendarului ai scris "de la anu' adio planificari"?

Roxy spunea...

Interesante, dar din proprie experienta pot spune asa:
(scriu si eu cu liniuta, ca sa nu scriu prea mult :)) )

- uneori daca spui NU si e persoana nepotrivita sau momentul nepotrivit ajungi sa-ti creezi un stres mai mare decat ti-ai fi putut imagina vreodata (asta e chiar verificata recent, din pacate)

- nu incerca sa schimbi oamenii, dar daca e vorba de barbati, merita incercat :) mai ales cand e vorba de mici obiceiuri care te pot deranja. Bate-l la cap pana se schimba si apoi macar unul din voi va fi multumit :)))

- la mine nu functioneaza faza cu baia. Nu am rabdare sa stau in cada cate o ora, cum fac multe femei, mai ales ca imi da senzatia de somnolenta. Si uneori chiar mi-e teama sa nu adorm in cada. Nu de alta, dar am auzit povesti cu final mai putin fericit... Prefer asadar un dus care sa ma reenergizeze, si eventual sa cant (pardon sa ma lalai) in timpul dusului :D

Ok. The end :)

Cristina Cioba spunea...

@intj-da, dar poti sa ai totusi un plan de.."actiune"..am si mentionat si la sfarsitul postului ca you have to allow the unexpected to happen...

Cristina Cioba spunea...

@americanca-da, eu am dat sfatul, da nici eu nu pot sa zac in baie:))

bineee ai venit la mine pe blog!:)