luni, 5 martie 2012

Scrisoarea unui tata pentru suflet

Cineva mi-a reamintit astazi printr-un comentariu (merci!) de un citat care-mi era tare drag mie: Doar cei iresponsabili dau vina pe.."destin"


 Nu sunt eu in masura sa decid daca exista sau nu un destin. Nu reusesc nici macar sa ma gandesc la asta sa vin cu argumente pro sau contra ca ar exista au ba. 

Si daca tot a fost ziua citatelor si lucrurilor frumoase, Choco Follie a uploadat o poza cu o scrisoare a scriitorului Alexandru Vlahuta catre fiica sa; Imi permit sa o fu...imprumut si sa v-o arat si voua. 
Va rog salvati, un picut de zoom si cititi-o. 

Ce vorbe frumoase. Ce mi-ar placea si mie sa fiu asa macar uneori. Sunt, nu ma intelegeti gresiti. Doar ca uneori nu poti sa nu fii rautacios. Uneori nu te poti lasa calcat in picioare gratuit fara a-ti pasa de propria persoana. Asa cum zicea si draga de Choco, asa sunt si eu. Cateodata rautacioasa, nu stiu sa intorc si celalalt obraz. Dar asta nu inseamna ca nu am suflet. 

"Cei rai nu pot fi fericiti". Asa este. Dar se pune si cand esti rau doar pentru a raspunde la rautati si nu doar asa, ca sa fii? 

Mi-a mers in adancul sufletului scrisoarea. Mi-a adus lacrimi in ochi si gandul "Ce-ar fi sa fim mai buni si sa nu mai fim atat de egoisti?" Cele 2 parti ale noastre se bat cap in cap in permanenta. Prima urla "Nu-mi pasa de voi, eu sunt pe primul loc in viata mea, voi face lucrurile in asa fel incat sa-mi fie MIE bine, sa fiu EU fericit/a" si in acelasi timp realizezi ca sunt oameni pentru care ai face enorm de multe lucruri. Oameni fara de care sigur, ai putea trai, dar nu vrei. Pentru ca iti pasa. E firesc.

"Sa nu faci nicio fapta a carei amintire ar putea sa te faca sa rosesti". Cred ca asta e cel mai bun mod de a iti trai viata. Desigur, e imposibil sa nu faci nicio fapta rusinoasa. Oameni suntem, gresim. Dar cel putin nu repetam greselile. Spuneam eu intr-un post anterior asa "Pe principiul asta putem gresi o viata intreaga...o viata intreaga de repetitii de greseli, ca o nebunie continua care nu se mai termina."

Si inca ceva care mi-a mers la suflet..."Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici multumire mai deplina, ca o constiinta curata". Cat de frumos e sa stii ca nu ai nimic pe constiinta, ca sufletul iti e curat, ca ai incercat in fiecare zi sa fii un om mai bun sau macar bun, sa ajuti, sa zambesti, ca ti-ai indeplinit sarcinile onest si cinstit, si ca esti un om de isprava.

Niciodata nu e prea tarziu sa fii om. 



3 comentarii:

peter spunea...

asa e. dualitatea, fie ea Yin-Yang, fie altele, este o legitate a existentei noastre, la nivel uman, a naturii sau a universului, la nivel general. iar armonia, constiinta si restul - teluri pe care partea crepusculara doar le amplifica in natura lor.

Puck spunea...

știi ce ne împiedică să fim mai buni...atotputernica lene, boala sec. XXI

Felicia spunea...

Parca Lucian Blaga spunea ceva de genul: "Omul este utopia animalelor". Aceasta maxima mi se pare ce mai in masura sa descrie tot ce se intampla in ziua de azi...Referitor la scrisoare. Imi place ia spus ca : "Se ştie că durerea este un minunat sfătuitor.". Si tata imi spune mereu, ca suferinta este cel mai bun profesor.