vineri, 4 februarie 2011

Câinii maidanezi-chiar sunt o problemă?

Mă declar cu mânuţa la corason iubitoare de animale. Da, mă topesc după căţeluşi, pisicuţe, lugu-lugu, vrăjeli. Dar nu despre iubirea mea faţă de animale vreau să vorbesc azi.

 Mă uitam eu aseară, de fapt butonam canalele TV într-o lipsă acută de somn (vreau şcoala înaaapoi şi programul meu obositor!!). Şi ajung eu pe Antena, unde era emisiunea lui Capatos. Şi ca invitată era Oana Zăvoranu. Femeie pe care vă zic sincer n-o suportam până acum că mi se părea mahalagioacă atât în aspect cât şi în comportament. Ei bine, ţin să specific că aseară avea nişte colanţi de latex (care mi se par ok pe un trup armonios-ca al ei), un top simplu negru, parul prins într-o coadă de cal, iar ca bijuterii avea o singură braţară şi purta un smokey eyes bine realizat şi decent. Deci overall decent, frumos, liniştit. 

 Am început să o admir şi mai tare când a început să-şi declare iubirea ei pentru căţeluşii străzii. Pe banda cu mesaje de la telespectatori curgeau "n" mesaje în care ziceau că ar vrea ca toţi câinii să fie omorâţi, că s-au săturat să le fie teamă de animale când merg pe stradă şi etc.etc. Femeia asta explica din tot sufletul că nu e cazul ca aceştia să fie ucişi, că există "n"alte metode, dar românul e extrem de comod şi preferă să pună mâna la treabă să-şi facă dreptate.

Pot să înţeleg asta până la un punct, dar de la asta şi până la tine, dragă pensionarule, care te trezeşti dimineaţa şi îţi vezi viaţa anostă cu ochii şi în loc să îţi mănânci biscuiţii şi să îţi bei ceaiul, tu ce faci dragă pensionarule? Pregăteşti cu mult suflet nişte pifteluţe cu... otravă, pe care le îmânezi cu drag animăluţelor din faţa blocului care te deranjează pe tine ...doar tu ştii cu ce.

 Pot să înţeleg şi frica pentru câinii străzii. Am avut-o şi eu, locuind în Brăila fiind micuţă şi petrecând multe vacanţe acolo. Brăila e un oraş PLIN de astfel de căţeluşi maidainezi. Însă tot de acolo am învăţat că animalul căruia nu îi vei face nimic, care nu va simţi frică sau venin din partea ta, nu te va ataca.

 Pot să înţeleg şi că în loc să iei un căţeluş de pe stradă ca animăluţ de companie vei prefera să-i iei odraslei tale un căţel de rasă de 2000 de euro. Da, pot să înţeleg şi asta.

 Pot să înţeleg de asemeni şi că odată ai fost muşcat pe stradă de un maidanez şi de aici se dezvoltă ura ta pentru aceştia.

 Dar nu pot să înţeleg cum poţi să zbieri tu deşteptule (oricare ai fi tu)-în gura mare că vrei să fie omorâte toate animalele astea, pe motiv că merită. Sunt oamenii, MII de oamenii care merită să fie împuşcaţi. Totuşi, îi împuşcă cineva? Sunt oameni care muşcă şi pe partea cealaltă câini care NU. Ca fiinţă a secolului 21, anul 2011, nu poţi să te apuci să rezolvi problemele aşa. Ce-ar fi ca într-o zi să ţi se omoare ţie familia aşa, de sanchi?

Şi atunci vin eu şi întreb: unde naiba s-au dus banii ăia, din 90 încoace pentru sterilizarea acestora? S-au dus prin buzunare, vă zic eu. Suntem în 2011. Din 90 până acum s-ar fi scăpat de problema asta.

Eu una am fost muşcată o singură dată de astfel de câini, dar asta nu mi-a dezvoltat nicio ură. Eram pe teritoriul lor, au simţit frică. Animalele nu au raţiune, au instincte, iar acela era în mod evident locul LOR. 

Soluţia, din punctul meu de vedere, ar fi ca aceştia să fie sterilizaţi, iar din moment ce nu se vor mai putea înmulţi vor muri pe rând, dar de bătrâneţe. Iar în câţiva ani s-ar putea rezolva cu uşurinţă problema.

Acum o să-mi ziceţi că există enşpe mii de adăposturi. Da, adăposturi în care sunt trataţi jalnic, în care nu primesc mâncare. Şi plus de asta...cum ai putea să aduni TOŢI câinii în adăposturi?

 Şi atunci... care e soluţia? Tu de care parte eşti? Cea care doreşte să fie omorâţi toţi sau cea care luptă să nu se întâmple asta?

18 comentarii:

Pixxie spunea...

Eu din fericire nu am fost muscata de niciun catel pana acum...dar recunosc ca mi-e cam frica de ei. Am vazut recent un film, Hotel for dogs, foarte dragut, despre cainii maidanezi. Ti-l recomand !
PS: Te-am adaugat in blogroll ! Pupici!

Cristina Cioba spunea...

pixxie-merci mult! te adaug si eu intr-o secunda!

Alexandra spunea...

mai mie imi e este foarte frica de caini si asta pentru ca, atunci cand eram mica si ieseam afara sa ne jucam in spatele blocului, fugeau cainii dupa noi. A da, ei s-ar fi jucat cu noi ca si noi fugeam ca bezmeticii dar eu tot timpul fugeam sus:)) daca stam sa ne gandim, in 90 nu erau asa de multi...dar daca se incepea macar de 5-6 ani sterilizarea, deja situatia era altfel

Madutza spunea...

Nu vreau sa fie omorati, desigur... Dar m-am saturat ca, de fiecare data cand ii vad, sa traversez pe partea cealalta a strazii sau sa astept sa se mai nimereasca cineva prin zona pentru a putea merge mai departe. Era sa fiu muscata in curtea caminului studentesc, pe strada unde locuiesc sau la iesirea din bloc. Am capatat o frica imensa si nu mi-e bine deloc. Iubesc cainii si animalele, in general, am si eu la bunici, problema nu e asta. Daca peste tot e "teritoriul lor", noi unde sa ne mai ducem? E stupid, pe bune!
N-am vreo solutie clara si concreta, dar tind sa cred ca sterilizarea ar fi ok. E cea mai morala. De adaposturi nu sunt bani.
Sper ca nu te-ai suparat. I'm not a bad person :) Pupici!

Mihaela Pojogu spunea...

Eu am o vecina care a inlantuit un caine, are si o cusca, insa pe care nu la sterilizat si casa scarii e plina cu catelusi ce se ghemuiesc pe langa calorifere de frig ..
Eu sunt enervata pe faptul ca nu l-a sterilizat si-a luat doar o parte din angajament, nu are nici o treaba cu mizeria pe care o fac acestia, cat de placut poate fi sa iesi din casa si sa calci pe ceva moale pt ca acesti catelusi isi fac nevoile pe unde nimeresc ?!

Daca acum cativa ani cand m-am mutat in Mangalia erau aproape inexistenti, dar f multe pisici, acum sunt fara numar, iar noaptea ne ofera chiar si momente muzicale nu prea placute, se mananca intre ei de mi se face pielea gaina ..

Cristina Cioba spunea...

alexandra-îţi pot înţelege şi ţie teama, că o am şi eu, mică ce-i drept, dar e. aşa e..dar cine face ceva?

Cristina Cioba spunea...

Madutza-ma bucura enorm ca sunt si oameni ca tine carora desi le este frica-asa cum ziceam mai sus si eu am o oarecare teama, insa mica-, nu vrea sa fie omorati. Te inteleg perfect, nu cred ca esti un om rau, ba chiar cred ca esti un om bun si interesant!:) ai mare dreptate!

Pupici si bine ai venit la mine pe blog

Cristina Cioba spunea...

Miha.ela-asa este, daca si-a luat acest angajament trebuia sa-si ia si angajamentul curatarii dupa acestora, sau sa ajunga la o intelegere cu vecinii, care sunt convinsa ca ar fi fost dispusi sa ajute, nu e mare lucru.

Anonim spunea...

Din nou ai dreptate, Miss S, iti apreciez enorm blogul, ma tot bate gandul sa-mi fac si eu unul.

Te pupa Ana:)

Anonim spunea...

erase rewind

Anonim spunea...

Si eu sunt tot din Braila. Si am invatat ca animalul este animal si punct. M-am trezit cu unul venin turbat spre mine sa ma muste... a aparut de la 70 m, dintr-un tufis, glont... i-am dat o sacosa in cap, am tipat la el si a fugit in cele din urma. Nu s-a bagat nici un om sa ma apere, o baba m-a dracuit ca ce am cu bietul animal. Am sfatuit-o sa-l ia la ea in plapuma.

Nu eram pe "teritoriul" lui, nu i-am facut nimic... Nu vreau sa-i omoare nimeni, ca sunt si ele niste fiinte, dar nu-i vreau nici pe strazi. Sa moara de batranete unde vor ei, dar nu pe strazi. Daca in locul meu era un copil care nu se putea apara, ce patea? Se aplica legea junglei? Cel mai puternic castiga?

Iar cu iubitorii de animale m-am lamurit eu... iubire de animale fara asumarea responsabilitatii putem sa avem toti... ca doar nu ne doare gura.

Cristina Cioba spunea...

Clarra- ce dragut, o braileanca:D eu sunt braileanca ca sutn nascuta acolo, dar nu mai stau acolo de muuuulti ani si nici n-am mai fost in vizita p-acolo, de obicei vin bunicii mei aici…mi-e dor de braila!
Iti inteleg frustrarea, cred si eu ca te-ai speriat…iar babele astea dilii ori sunt nebune si ahtiate dupa animale in cel mai urat mod, ori le otravesc…of of…
Iar oras cu mai multi maidanezi ca braila nu stiu daca exista)) si e si un oras periculos dp meu de vedere…asa ca la 11 noaptea ori se iau de tine niste fraieri cocalari ori te mananca cainii)
Ai dreptate, clara. Te pup!

INTJ spunea...

"am învăţat că animalul căruia nu îi vei face nimic, care nu va simţi frică sau venin din partea ta, nu te va ataca" ... ai invatat tu, da' ai invatat doar o parte din lectie. partea cealalta tine de natura si de instinct. iar cand cainii "isi amintesc" de instinctele lor teritoriale ... nu vrei din greseala sa treci fara sa-ti dai seama prin teritoriul lor (mai ales daca-s in haita).

solutii? solutii sunt, da' daca propun de exemplu taierea pensiei pe o luna la orice pensionar prins ca hraneste aiurea un maidanez (adica nu ia cainele in ingrijire si, mai ales, supraveghere constanta) ... sa vezi cati se vor ofensa! de ce pensionarii? simplu: aia au timp de asa ceva ... copii fiind (teoretic) ocupati cu scoala si adultii cu job-urile ...

lupta pentru supravietuire oricum aduce in contact oamenii si animalele (salbatice sau salbaticite) ... da a le invita in propria curte (cam ca depozitarea si negolirea containerelor de gunoi la brasov) e iresponsabilitate si dovada clara ca pentru majoritatea oamenilor cuvintele "protectia animalelor" sunt doar niste simple cuvinte.

Cristina Cioba spunea...

@anonim1- multumesc mult Ana. Pai te asteptam cu un blog!:)

Cristina Cioba spunea...

@anonim2-hm?erase rewind?fii mai concis/a

Cristina Cioba spunea...

@intj-nu pot decat sa recunosc ca iarasi ai dreptate… pensionarii fac multe chestii la plictiseala.ba servesc piftelute cu otrava animalutelor, ba aduna cate 5-6 caini pe casa scarii,chestie cu care nu sunt de acord nici in ruptul capului ptr ca sa fim seriosi, oricat de mult as sustine chestia asta cu sa nu fie ucise animalutele, nu sunt de acord nici cu asa ceva sa fie tinuti prin scari de bloc ca asa s-a trezit pensionaru!

Andra Dan spunea...

Eu sunt pro catei. Adica serios, chiar sunt o problema pe langa toare problemele romanilor? mi se pare ca atunci cand lucrurile merg groaznic in tara asta,cineva incepe un scandal despre maidanezi ca sa atraga toata concentrarea romanului suparat in alt loc si gata..nu ne mai gandim la boc si basescu si udrea.
Eu am adoptat catelus de pe strada si trebuie sa spun ca e foarte vesel si sanatos si jucaus...si mai ales foarte rezistent frigului de afara! de asemenea cateii maidanezi sunt mult mai teritoriali deci f buni de paza-da, daca esti pe teritoriul lor e naspa,insa asa cum am vazut la cesar si cainii, (dog whisperer), ei simt energia noastra si actioneaza NUMAI in consecinta si referitor si ca raspuns la ea.
La fel si povestea cu tipa muscata de caini. Ea a sarit gardul si a intrat pe proprietatea PAZITA de caini in afara programului,iar cainii si-au facut treaba.
Deci,eu sunt pro catei,si imi plac cateii de pe strada am intalit f multi f prietenosi,dar si multi rai, insa de ce sunt asa de nervosi?pentru ca sunt "n"oameni care dau in ei cu pietre,ii alunga, ii bat, si se comporta violent. OMUL E UN ANIMAL mult mai rau si mai viclean!

Cristina Cioba spunea...

merci andra, în sfârşit mă aprobă şi pe mine cineva:)) perfect de acord cu tine, drăguţo!