miercuri, 31 august 2011

Cum am rupt relatia cu tigarile. Jurnal de nefumator (I)

Relatia mea cu tigarile deja tinea de 4 ani aproape. O viata de om, la varsta mea. Tigarile ma iubeau atit de tare incit mi se imprimau pe par, pe haine, pe suflet, pe plamani!!!

 Si am zis: GATA! Adio, duceti-va dreaq de sugative, taraturi ce sunteti.

Am auzit de metoda prin BIOREZONANTA MAGNETICA. Sa va explic ce inseamna asta. O iau de la capat.
 Mi-am facut programare, aici la mine in oras, la doamna doctor Radu. Am ajuns in sala de asteptare, am fost rugata sa fumez o jumatate de tigara, iar restul sa-l aduc inapoi in cabinet, lucru pe care l-am si facut.Mi s-a dat apoi un chestionar cu intrebari (vreo 5-6)pentru a se vedea, in functie de punctaj daca am o dependenta usoara, o dependenta medie, sau una severa.

 Apoi mi-a lipit un fel de placuta metalica de mana, si una de burtica, si efectiv am stat conectata la aparat. Am simtit doar niste furnicaturi usoare, dar am inteles ca asta depinde de la persoana la persoana, cit de sensibil/insensibil esti la undele respective. 20 de minute a durat toata treaba, timp in care doamna doctor, care este pneumolog de meserie, nu o simpla asistenta, mi-a dat niste sfaturi, precum: multe fructe si legume, multe lichide (deoarece nicotina este trimisa spre rinichi, iar prin urina se elimina nicotina )!!

Pretul este de 250 de RON, INDIFERENT de cate sedinte as avea nevoie, la aparatul respectiv. In concluzie mi s-a spus ca daca joi, spre exemplu simt nevoia GRAVA de tigara, sa revin c-un telefon, si facem o noua sedinta. 

In momentul in care am iesit din cabinet, am aruncat pachetul de tigari la gunoi cu tot cu bricheta, ajungand acasa am ascuns TOATE scrumierele sau orice care-mi putea aminti de fumat. Ieri, de la ora 18.00 pana la 1 noaptea cand am adormit nu am avut nicio senzatie sau pofta de tigara.

Dimineata, SEVRAJUL NICOTINIC si-a spus cuvintul. Ce este sevrajul nicotinic? Fiind un drog in adevaratul sens al cuvantului, tutunul perturba functionarea creierului, generand o dependenta atat fizica cat si psihica.

Poate aparea sub forma PSIHICA: "Am nevoie de-o tigara", lacrimi, tristete, furie, depresie
Sau sub forma FIZICA: Senzatie de foame, tremur, transpiratie, ameteli ocazionale, dureri de cap. Ei bine, eu le-am experimentat pe amandoua. Si fizica si psihica. Lacrimi, furie, ameteli, dureri de cap. Acum din fericire sunt ok! Si sunt convinsa ca nu voi mai pune gura pe tigara.

SFATURI pentru CONTINUAREA LASATULUI: Ei bine, sunt chestii pe care le-am incercat: Am baut extrem de multa apa plata (evitati bauturile acidulate, ele pot provoca anumiti stimuli!!). Am mancat legume, fructe, si am baut ceaiuri. De fiecare data cand mi-a venit sa fumez, efectiv am facut altceva. Am jucat table, am citit o revista, am citit un blog, ORICE care va poate tine ocupati!

Stiu, e greu nu neaparat din punctul de vedere al nevoii de drog. Ci din punctul de vedere al vietii sociale. Baruri, cluburi, petreceri, prieteni care fumeaza. Incercati totusi sa indepartati fumatorii de langa voi!

 Deci: Bravo mie! Am 24 de ore fara tigari!!! Adio, proastelor! Plecati de pe parul meu, dintii mei, degetele mele, hainele mele!

20 de comentarii:

An spunea...

Tata ar trebuii sa citeasca asta .
Fumeaza din liceu , si mai ales fumeaza in preajma mea . Am devenit imuna. Cand am incercat sa fumez , nu am simtit nici o nevoie speciala , si dupa ce am pus prima tigara in gura ,nici ca am mai fumat dupa asta ..si au trecut 2 ani de atunci...

Ambrus Sandor spunea...

Good job! Ține-o tot așa!! Am auzit și eu de această metodă. Asta este încă o dovadă că cel mai mare dușman este propria persoană!

morphine spunea...

:))hah, eu nu fumez,nua m fumat niciodata. Am incercat, dar dupa un fum am tusit ca naiba,m-am lasat:))
tata a fumat in jur de 20-30 de ani, era dependent, o tigara dupa alta.
Dupa o criza de tusa, s-a hotarat ca se va lasa.
Asta era acum 15-20 de ani.
De atunci cand cineva vine la noi si fumeaza,el pleaca din camera, inchide usile,deschide geamu' :))

Miss I. spunea...

Mă bucur mult că ai luat decizia asta şi sper să fii "ca nouă" cât mai repede. Oricum, e bine că ai făcut-o pentru că aşa îţi doreşti tu, nu pentru că aşa ţi-au sugerat unii şi alţii. Cel mai bine e aşa! :)
Aaa, cât despre problema socială, cred că o să te re-obşnuieşti. Eu n-am fumat, deşi am ieşit de muuulte ori în cercuri cu mult fum :) Îţi ţin pumnii!

Felicia spunea...

Si eu m-am lasat de fumat in vara asta. Metoda mea : pur si simplu am zis de azi nu mai fumez. Si am 3 luni fara tigari.

cara's beauty toys spunea...

Bravo! eu am apoape 10 ani de cand fumez si in timpul asta am mai incercat de 2 ori sa ma las de tigari dar fara succes, dependenta si-a spus cuvantul. Chiar o sa ma interesez de metoda asta, poate intr-un viitor nu prea indepartat o sa pot sa zic si eu ca m-am lasat de tigari.

Nikky spunea...

I'm soooo proud of you!!!!*hug mare mare de tot* si dak vei avea vreun urge pe la polu nord(asa imi place sa numesc dulcea scotie) promit ca iti voi distrage atentia:*

Unknown spunea...

ce bine ca nu fumez:D.Felicitari pentru vointa de care dai dovada si sper sa nu mai fumezi niciodata,fumatul dauneaza grav sanatatii:*

Paula spunea...

Felicitări, Miss S. Ai făcut primul pas. Eu am noroc că nu devin dependentă, ba din contră, îmi fac rău. Ce mai fumez, din când în când sunt trabucurile BlackStone Cherry, dar din plăcere, nu din dependenţă sau altele. Niciodată n-am înţeles cum zic unii că pe ei îi calmează ţigările. Pe mine, nu. M-am prefăcut, am zis: hai să fumez o ţigare, să mă calmez. Degeaba! N-au acest efect asupra mea. Ba din contră, mi se face rău. Singurul lucru pentru care mă atrag ţigările este... fumul.

Ela spunea...

Tata fuma de la 13-14 ani.
Este un viciu care te sapa incet,incet.Multi spun ca sunt oameni care fumeaza dar mor din alte cauze sau oameni care fumatori fiind nu au nici o afectiune.Sa fie!Bafta lor!Eu oricum militez impotriva tutunului orice ar fi!Nu am fumat niciodata si nici nu intentionez!

Te felicit pentru decizia luata si iti tin pumnii sa reusesti.Vreau sa ajungi sa spui:nu am mai fumat de 1 an,2 ani,3 ani s.a.m.d. ;)

Te pup!

Cristina Cioba spunea...

@andrada malin-lucky you!!!

Cristina Cioba spunea...

@ambrus sandor-am aproape 48 de ore fara tigara..dar dac-ai sti cat de rau imi e si ce ametita sunt..pfoai

Cristina Cioba spunea...

@morphine-ce misto!:))

Cristina Cioba spunea...

@miss i-mersi din suflet:) insa cand deja esti obisnuit cu fumatul, devine o problema sociala:)tu nu te-ai apucat, de-asta spui asta

Cristina Cioba spunea...

@felicia-ai experimentat sevrajul??

Cristina Cioba spunea...

@cara's beauty toys-succes !!!:* si bine ai venit la mine pe blog!

Cristina Cioba spunea...

@nikky-thaaank you lovely:*:*:*:*

Cristina Cioba spunea...

@preciousb-mersi din suflet:d

Cristina Cioba spunea...

@paula-mersi:) te invidiez!si eu iubeam..fumul...

Cristina Cioba spunea...

@ela-mersi mult mult de tot!te pup si eu!