joi, 28 iulie 2011

Cafenele, baruri, pub-uri

Cred c-ați auzit și voi de povestea cu interzicerea aducerii copiilor sub 6 ani în baruri, restaurante, pub-uri. Se practică mai des în afară însă am observat că începe să devină o chestie din ce-n ce mai întâlnită și la noi.

 Acum să vă zic de ce sunt eu de-acord cu asta: (din seria-”cu bulinuțe”)

  •  Nu mă interesează s-aud când am ieșit la o poveste sau pur și simplu la o cafea(mai ales dacă fac asta dimineața)țipete și tăvăleli pe jos a mucoșilor răsfățați
  •  Nu mă interesează să văd mămici(oricât de adorabile ar fi ei sau pruncii) cum își alăptează copilul în mijlocul barului
  •  Nu mă interesează copii care-mi sar în brațe în timp ce stau liniștită
  •  Nu vreau să fiu agasată cu lucruri de genul ”Domnișoară, eu și copilul stăm fix lângă masa ta, nu mai fuma”.Poftim???
  •  Nu vreau să aud texte de genul ”Hai Vlăduț/Ionuț stai cu mama”.
  • Pot înțelege faptul că vrei să ieși la o bere și că n-ai cu cine să lași copilul, dar mi se pare groaznic de nepoliticos și egoist să-mi deranjezi mie liniștea.
De altfel, patroana restaurantului din SUA care a ”dat drumul”ideii acesteia spune că restaurantul are un grad de ocupare mult mai mare acum! 

Voi ce părere aveți despre asta?!

30 de comentarii:

Unknown spunea...

cu riscul de a parea insensibila, sunt complet de acord.. sunt copii mici, e normal sa fie agitati, sa se joace sa tipe samd, dar mi se pare aiurea sa platesti pt urletele lor. Sincer nu am intalnit pe nimeni care sa nu poata lasa copilul o ora 2 cu cineva. Nu au disparut toti bunicii si parintii din tara.

claudia spunea...

Sincer, eu sunt de acord. Si am o fetita mica...DAR...eu am bona si pot sa o las acasa cu ea, in conditia asta imi convine.
Gandit din alt punct de vedere, daca nu-as avea bona ce ar trebui sa fac, sa stau 6 ani in casa ca sa nu agasez pe careva ? Nici ca mi-ar pasa, tot mi-as lua copilul cu mine la terasa si gata. Dar eu sunt mai nesimtitoare si nu ma prea streseaza parerea altora :)), asa ca sunt subiectiva.
Hai, sincer spune-mi ca tu ai sta 6 ani fara sa iesi niciunde ca nu-ti poti lua copilul dupa tine si nici nu ai cu cine sa il lasi. Uite de-aia nu face nici dracu' copii acum, ca sunt o "piedica"...

Pumpkin Pie spunea...

Mi se pare una dintre cele mai tari idei evăr. :)) Ador chestia asta!!!

Anonim spunea...

Si totusi parintii care vor sa iasa in oras ce sa faca? Sa-si angajeze bona special pentru treaba asta?

Nimanui nu-i place sa fie scos din zona lui de confort, dar totusi... uite, mie de exemplu nu-mi plac persoanele care rad in hohote muuult prea tare la masa, care efectiv tipa in loc sa vorbeasca, de nu reusesc sa ma inteleg omeneste cu persoanele cu care sunt la masa... si totusi ele nu mai sunt excluse din cafenele. Si se presupune ca sunt majore, vaccinate si cu discernamant, spre deosebire de copii.

Spui ca te deranjeaza copiii razgaiati... pai astia te pot deranja oriunde, nu numai in cafenele. Este important ca parintii sa-i invete in societate de mici, nu sa-i tina departe de acest gen de locuri publice... cand vor intra pe la 12 ani intr-o cafenea sa se uite ca Tarzan evadat din jungla.

An spunea...

Eu sunt si pro dar sunt si contra.
Nu toti isi permit bone , sau multi nu au incredere in bone . Dar mi se pare ciudat sa iesi cu copilul de 3 ani dupa tine la terasa unde sincer , el nu are ce face , si normal ca o sa tipe si zbiere si o sa faca ca toate alea.
Acum ..stii ce am patit cu un tanc la o cafenea?
De la atata invartit , tancu a vomitat pe mine.

Lillee spunea...

Si eu sunt de acord. Mai spuneam eu pe un blog ca am fost intr-o situatie d-asta chiar zilele trecute. Nu puteam vorbi de urletele unui copil... Plus ca nu e ok sa-l aduci in bar. Ce pana mea e asta?
Sunt de acord cu aceasta regula.

claudia spunea...

Alexandra - He, he, daca tu crezi ca toti bunicii vor sau au timp sau pot sa stea cu bunicii' mare greseala faci. Aaaand, sunt multi parinti care stau in alt oras decat restul rubedeniilor si therefor devine grea treaba. Nu sunt insane, si pe mine ma enerveaza copiii care urla la terase,si chiar nu imi plac alti copii in afara de a mea :), dar inteleg situatia pentru ca stiu cum e si sa nu te ajute nimeni.
Argumente sunt muuuulte din partea ambelor parti, ne certam aici pana maine.
PS : Miss S, mi se iarta ca am raspuns eu :D, nuuu ? :*

Cristina Cioba spunea...

@alexandra rotaru-exact!bine, sa zicem ca poate mai sunt...dar cand stii ca ai un copil EXTREM de galagios, nu-ti permite sa-i deranjezi pe altii:)

Cristina Cioba spunea...

@claudia-perfect d-acord si cu ce zici tu?dar uita-te ce zicea o cititoare intr-un comment de mai jos: nu stiu cat ti-ar placea sa vomite odrasla altuia pe tine!

Cristina Cioba spunea...

@pumpkin pie-insensibilo!:))

Cristina Cioba spunea...

@clarra-perfect de acord!si ii intalnim tot mai des.dar si dpdv al copilului: e ok sa stea-n fum si in preajma bauturii si pe deasupra se mai si discuta treburi de "oameni mari"cu injuraturile de rigoare?

Cristina Cioba spunea...

@andra malin-bine ai venit scumpa, sper sa revii!!!

o Dumnezeule, si cum ai reactionat???

ps- eu nu am invinuit deloc copiii, e firesc, asa cum ai spus si tu, ce sa faca la 3 anisori in afara de sa tipe, urle, cante, danseze, etc?

Cristina Cioba spunea...

@lillee-normal, noi doua suntem la fel de rele...rele da...bune:>:))

Cristina Cioba spunea...

@claudia-sigur ca da scumpa mea!de asta si scriu, sa se creeze discutii, ca oameni sa-si spuna parerile!:) oricand poti face asta

Sabina spunea...

"exact!bine, sa zicem ca poate mai sunt...dar cand stii ca ai un copil EXTREM de galagios, nu-ti permite sa-i deranjezi pe altii:)"

fugi d-aci, ca nu-i chiar asa: sunt o multime de parinti cu copii galagiosi, care ii lasa sa zbiere ca din gura de sarpe, oriunde s-ar afla, sa nu cumva sa le ingradeasca personalitatea unica, irepetabila... Si sa nu mai zic ca-s altii care nu dau doi bani pe linistea ta, sau care s-au imunizat ei la urlete si crize de isterie, si pur si simplu, nu ii mai deranjeaza nici daca sare plodu' in cap de pe masa.

Eu nu m-as duce undeva cu fiu-meu (are aproape trei ani), decat daca n-as avea de ales (cu cine sa-l las samd). O singura data am fost cu el la un eveniment pentru pici in familie, si am crezut ca-i iadul pe pamant, iar la terase/ restaurante numai cand am lipsit prea mult de acasa si trebuia sa ne oprim sa mancam ceva. Mai mult de 20 de minute nu a rezistat la masa, si nici eu nu-s nebuna sa stau pana ma uita d-zeu, sau sa ies cu el la terasa cand iesim cu prietenii. Oricum mi-ar sta chifteaua-n gat cand incepe sa zburde sau sa se frichine, sau cine stie ce idei ar mai putea avea el (si are destule). In fond e copil, nu-i nici impaiat, si nu-l vad stand locului decat ori legat de scaun si cu calus in gura, ori sedat... Da' ma rog, asta-s eu, mai comoda, si ai dreptate: nu mi se pare corect sa vin cu copilul intr-un loc in care se fumeaza si sa te pun pe tine sa-ti stingi pipa pt ca imi afumi odrasla, nici tu nu esti obligata sa-i suporti nazdravaniile. Oricum, la copiii mici, cu greu se poate discuta despre "educatie" sau "disciplina", deci mai bine evit eu situatiile astea.

Felicia spunea...

Eu am o colega ce a nascut luna trecut. Si mai mult l-a facut pe post de caine chiwawa. Se lauda tot timpul ca " Mihaita face aia", " Mihaita a trimis rachete pe luna" etc. Mai ales cand suntem la o terasa si ala micu plange toata terasa si toata strada se uita la noi.

claudia spunea...

De acord cu Chibit, pe fiica-mea nu am luat-o niciodata la o terasa, nu de alta, dar berea si copiii nu se amesteca prea frumos...iar faza cu tancul necontrolat...ce sa zic, nasol...dar si amuzant :)))!

Dar sincer iti zic, uneori as prefera un tanc razgait care sa sparga pahare si timpane decat sa aud cate-un idiot urland in gura mare cu cine si-a tras-o el - nu glumesc, asta mi-au auzit urechile acum vreo 2 seri, la o terasa de mega-fite , de era sa-mi stea in gat bautura :|. Asa ca vezi, e relativa treaba ...
Si sa fiu a naiba daca nu m-as enerva maxim sa fiu la plimbare cu Amelia si sa mor de sete, sa vreau sa stau jos si sa-mi zica vreunul de la o terasa ca acolo nu au voie copiii. Ba chiar as avea grija sa nu mai treaca pe acolo decat DSV-ul si Sanepidu' :D.
But again, eu sunt o fiinta rea :))) !

Aaaa, si ca fapt divers, bona mea castiga de vreo 3 ori salariul mediu si sta doar pana la 6 seara cu asta mica. Asta ca sa va dati seama ca e al naiba de greu sa platesti o bona si sa nu subestimati aspectele de genul ;).

Cristina Cioba spunea...

@chibit-asa este!si am si zis, copilul ce vina are?e normal, e mic, e vesel, e fericit(acu cand inca mai poate, apoi da de viata:)))se simte bine, rade, se misca, ca doar de-aia-i copil, nu sa stea planton ca o leguma...

ps-tu ai bebeeel?:X

Cristina Cioba spunea...

@felicia-:)) asta e din seria ”al meu e cel mai tare”.aproape toate mamicile fac asta. se lauda si ca a ei odrasla face cel mai mult...pipi.

Cristina Cioba spunea...

@claudia-perfect de acord!insa la terase nu cred ca s-a pus problema, ci strict la interioare...

Ionny spunea...

Din aceeasi categorie face parte si dorinta mea de a interzice fumatul in orice spatiu public:)) stiu ca ar fi imposibil, dar detest sa merg in cluburi si sa put a tigara, sa imi lacrimeze ochii si sa nu pot respira.


Dup parerea mea e cam acelasi lucru... asa cum deranjeaza pe unii copii, asa ma deranjeaza si pe mine fumul de tigara;)

Mihaela Pojogu spunea...

Copii nu au ce cauta intr-un bar! Nu e un mediu bun nici pt ei si nici placut pt cei ce vin sa se distreze.

Parintii lor trebuie sa caute alternative, la o adica daca nu ai pe cine lasa, pot iesi cu randul. Intr-o seara ies mamele intre ele si tatii stau cu copiii, in alta tatii. La o adica pot face party acasa, sau cand mamele stau cu copii, se pot aduna si sa se aranjeze/spa home in timp ce copii se joaca sau dorm.
Solutii exista, trebuie doar sa vrei..

Cat despre fumat la fel, cei ce vor n-au decat sa fumeze DEPARTE de nefumatori.

Deea spunea...

Stie cineva episodul ala din sex and the city cand un copil ii pune samanthei un bol de spaghete in cap intr-un restaurant? dupa ce aceasta o atentioneaza pe mama lui ca odrasla e galagioasa si ea a venit sa se relaxeze. Si eu sunt perfect de acord cu regula asta. Si pentru cei care nu sunt de acord: orice patrom are voie sa-si selecteze clientii, deci e la latitudinea proprietarului localului.
Nu vreu sa zic de cate ori m-am enervat pe pariti ai caror copii fugeau ca disperatii printre mese, zbierau, sau auzeam din 2 in 2 minute te rog mananca din farfurie, Mihaita stai jos, NU e frumos, lasa ca vezi tu acasa, Mananca nu te mai prostii etc.
Eu ies ca sa ma relaxez, sa ma simt bine, nu ca sa ma enervez si sa plec maistresata decat am venit. Pana la urma e vorva de banii si de timpul nostru...cei care n-au alternativa..nu stiu treaba lor, da nu tre sa suport eu sau altul de ex, ca tua i facut copii si n-ai cu cine sa-i lasi.

katherine_sades spunea...

Mi se pare o regula de bun simt, dar avand in vedere ca orice client aduce venit unui bar, nu cred ca patronii vor instaura regula asta cat de curand.
Am fost de curand la Zoo( ca de mai sunt si eu copil in suflet) si era plin, dar plin de copii. Radeam cu prietenul meu ca daca pescuim unul de pe aici siigur nu isi da nimeni seama. Si din marea aia de copii ( vreo 500) am vazut doar cateva mame sa puna piciorul in prag si sa zica : Daca nu te comporti civilizat, plecam! si sa vezi cum pustoaica de 5 ani facea ochii mari si amutea instantaneu. Si era ca un miel in restul timpului.
Eu zica ca tine foarte mult de educatia parintiilor. Ceea mai simpla solutie este sa se faca o lege prin care sa se interzica accesul cu copii in baruri, insa pe la terase, mai ales vara e destul de greu de impus regula. Ieri am trecut pe langa o terasa si la masa era o fetita cu parinti. Ea sorbea linistita din pahar si parinti discutau. Fara tipete, fara urlete,fara scandal.Deci se poate.
Acum cele care baga argumentul cu banii pentru bone: Vrei copii, strangeti buzunarul si platiti. Asta inseamna un copil, mai ales in primi ani de viata: cheltuieli, munca si chin.
Nu va permiteti, nu ii faceti. Slava domnului sunt destui copii pe lume asta.
Foarte moderna si de inteles atitudinea lui Chibit. Respect.
Apropo Zoo unde am fost eu are este imensa.

http://www.wilhelma.de/de/besuch/360-panorama.html

(plimbati-va cu mouse-ul ca sa va faceto o idee cat de mare este)

An spunea...

o sa mai revin , o sa mai revin , stai chill.

Cum am reactionat? pai nu prea frumos . Dar nici tipa nu s-a lasat prea prejos , tipa fiind msa lu ala mic . zicea ca nu e vina la copilul ei si ea nu plateste nici un ban pt curatatorie . Un adevarat scandal , in care toata lumea ( ma rog aproape) era de partea mea , mai ales ca acel copilas facuse un adevarat"concert" timp de o ora juma' . M-am enervat si i-am spus tipei :Ca intradevar nu e vina copilului . E vina ei ca nu isi tine copilul langa masa in loc sa stea cu prietena ei sa isi bea cafeaua linistita si ca daca stie ca nu are timp de copil sa il lase acasa cu sotu ,bunica , bona oricine , dar sa nu il mai aduca cu el la cafenea ca sa deranjeze lumea . Apoi am cerut banii (desi eu tot acasa imi spalam bluza) am primit asa sec 10 ron (dupa ce tancu ei a vomat pe mine) si s-a asezat la loc linistita , parca nimic nu s-ar fi intamplat . Si ala mic a inceput din nou .In momentu ala am achitat si m-am duuus.

Cristina Cioba spunea...

@ionny-perfect de inteles, desi-s fumatoare.o sa scriu si despre asta!

Cristina Cioba spunea...

@miha.ela-asa, bravos!perfect de acord!!!:D chiar ma pregateam sa scriu un articol despre interzicerea fumatului in baruri

Cristina Cioba spunea...

@katherine_sades-super zooo!!!:D pacat ca unii cred ca trebuie sa fii copil ca sa mergi la zoo, sau la astfel de distractii.trebuie sa stii sa te bucuri, nu sa fii copil!

revenind la subiect, cu fetita care zici ca statea linistita:bineinteles ca se poate!dar daca stii ca ai un copil salbatic, no offence, dar tine-l tanti acasa:)) nu vreau sa fiu carcotasa dar tine de proasta educatie. ca tipa, danseaza, alearga, rade, e firesc. dar cand plange ca istericul, se tavaleste pe jos...deja e proasta educatie!

Cristina Cioba spunea...

@deea-bine ai venit!ador sex and the city si dap stiu episodul! si tu ai la fel de mare dreptate! asa ca txt cu n-am cu cine sa-l las...pai si ce?te-ai decis tu asa, tanti desteapta, sa-l tii in fum???

Cristina Cioba spunea...

@andra malin-ce dobitoaca!!! scuza-ma de expresie, dar m-am enervat! e imposibil frate asa ceva.pai asa mama, asa copil, are cine sa-l educe...fructuos!