sâmbătă, 30 iulie 2011

Interzicerea fumatului în baruri ar aduce mai mulţi clienţi localurilor?

Eu sunt o viitoare fostă fumătoare. Și asta pentru că și prin urmare în faimoasa țară unde mă deportează ăștia, Scoția, țigările costă-n jur de 7-8 lire. Nu mai e nevoie de alte explicații.

 Hai s-o luăm puțin statistic despre interzicerea fumatului în baruri, all over the world:
  •  32%dintre spanioli spun că ar merge mai des în baruri dacă s-ar aplica această lege
  •  doar 16%din populația spaniolă spune că ar merge mult mai rar dacă s-ar aplica
  •  16.4%spun că ar merge mult mai rar dacă nu ar avea posibilitatea de-a fuma
  •  deputatul nostru PSD, Mariana Mitrea, susține că ar avea efecte pozitive o astfel de lege, că previne îmbolnăvirea copiilor (PS-parcă spuneam AICI că nu au ce căuta copii în baruri, doamna Mariana Mitrea)
Părerea mea?
  • E o lege proastă (și nu zic asta pentru că-s fumătoare în momentul ăsta)
  •  Dacă tu nu mă lași să fumez în bar, e în regulă: voi ieși ÎN FAȚA barului tău propriu și personal și ghici unde se vor arunca mucurile! Da, bravo, pe jos! Așa că-n 15 minute, toți fumătorii frustrați vor fuma acolo. Sau nu vor călca-n barul tău.
  •  Mulți dintre voi spuneți că vă deranjează fumul de țigară.Perfect normal și perfect de-acord, de altfel. Însă: ce vină am eu, ca fumător când într-un bar spațiul pentru fumători și cel pentru nefumători e delimitat de...o perdea-n cel mai bun caz???
  •  Există n localuri, bărulețe, restaurante frumoase, chiar superbe în care se fumează. Frecventează-le pe alea. Nu mi se pare normal să vii să mă rogi să sting în țigara într-un spațiu pentru fumători
  • De asemeni, fumatul e o alegere personală, așa că nu încerca tu să-mi salvezi plămânii prin legea asta. Poți să încerci să faci asta prin CAMPANII SERIOASE, nu vrăjeli cu ”zile anti-fumat.”
 Voi ce părere aveți?Pro/contra?

10 comentarii:

Lauren spunea...

Eu sunt pro dintr-un singur motiv.. E alegerea fiecaruia, personala, daca fumeaza sau nu. Daca eu nu fumez, de ce sa fiu nevoita sa o fac pasiv din cauza alegerii personale a celui de langa mine? Daca pur respect reciproc nu exista, atunci il instalam cu "legea" :))

Mademoiselle E. spunea...

Impotriva si cu motive destule... corect asa cum e alegerea mea sa fumez, asa e si alegerea altora sa n-o faca... dar de ce sa ma oblige pe mine legea, sau mai bine zis sa nu-mi respecte mie, fumatoare fiind alegerea? pentru ca le-o respecta pe a altora? asta nu suna cam a discriminare? De ce nu se da o lege in care sa permita proprietarului de bar sa aleaga daca in locatia lui se fumeaza sau nu? Va spun eu de ce, desi e mai mult decat evident... pentru ca atunci toti si daca nu toti majoritatea vor alege sa aiba locatii pentru fumatori exclusiv...si-atunci vor sari in sus toti nefumatorii...
Parerea mea...legea actuala in care se impune existenta unui spatiu destinat nefumatorilor este initiativa buna, prost pusa in practica. Asa ca in loc sa ma oblige pe mine sa nu fumez intr-un bar/rastaurant/cafenea, mai bine ar pune mana domnii legiuitori ai tarii sa conceapa o modalitate de mai buna aplicare a legii actuale. Cu pedepse drastice, bineinteles!!

Anonim spunea...

Eu consider că vina e împărţită şi nu ştiu cât de multe va rezolva legea asta. În primul rând, după cum ai spus, în cel mai bun caz o perdea separă locul de fumători de cel de nefumători deci în acest caz e de datoria localurilor să delimiteze mai bine, printr-un perete sau un separeu.
Atâta timp cât fumătorii şi nefumătorii sunt separaţi, toată lumea e fericită aşa că ar fi mai utilă o lege care să impună acest lucru, mai degrabă decât interzicerea fumatului.
Dar bineînţeles aici ne lovim de o altă problemă, nu toţi şefii de localuri o să se repeadă să respecte acest lucru deci tot vor mai rămâne câteva (mai multe) localuri în care delimitarea va fi făcută de o perdea, deci până la urmă e o problemă de organizare şi nu de respect reciproc.
Sunt contra interzicerii fumatului chiar dacă nu fumez. După părerea mea, profitul localurilor o să scadă din cauza împuţinării clienţilor pentru că uneori cel al fumătorilor îl depăşeşte pe cel al nefumătorilor.

katherine_sades spunea...

In germania nu se fumeaza in baruri, pub-uri and co. Si se aplica legea asta fara toane si talente.Exista un loc special in fata fiecarui bar/club dotat cu scrumiere si acoperit.Evident iarna, cand iti ingheata degetele pe tigara nu prea iti vine sa il vizitezi, dar asta e alta treaba.
Si slava domunului proprietarii cluburilor nu duc lipsa de clienti, ba din contra, joi ,vineri, sambata e totul full.

Exista insa si baruri unde se specifica clar de la intrare ca acolo se fumeaza, insa cele importante si mai mari au clar regula de mai sus.

Este decizia fiecaruia unde fumeaza, insa nu mi se pare fair cand ma duc intr-un club sa ma afum in ultimul hal, doar fiindca patronul nu are bani de un sistem de ventilatie bun si mai ales daca locul este mic, iar o tigara aprinsa afecteaza instant 5 oameni.

Daca este un bar de fumatori si merg acolo cu prieteni, asta este, strang din dinti. Dar sa fiu obligata 'din oficiu' sa sufar fumul altora nu este ok.

Ionny spunea...

De asemeni, fumatul e o alegere personală, așa că nu încerca tu să-mi salvezi plămânii prin legea asta. Poți să încerci să faci asta prin CAMPANII SERIOASE, nu vrăjeli cu ”zile anti-fumat.”


Total deacora, insa ar trebui ca fiecare sa fumeze la el acasa, nicidecum in locurile publice.

Mary spunea...

Nu mi se pare normal chiar daca nu fumez. Mi se pare mult mai in regula sa existe localuri in care se fumeaza si localuri in care nu se fumeaza,sau fiecare local sa fie delimitat in 2 parti print-un perete si usa.

Sabina spunea...

E cam aiurea separarea asta fumatori/ nefumatori. Mi se pare aberanta, chiar daca motivatia in sine este in regula. Un grup de prieteni care vor sa iasa la un cico: ce dracu' fac? Dau cu banul unde sa mearga: in pub pt nefumatori sau in pub pentru fumatori? Sau merg in pub si fiecare merge in salonul dedicat si se mai intalnesc la buda, la un pishu, sau la plecare? Sa nu mai zic ca suna si a discriminare.

Si pe urma, daca tot ii freaca grija de sanatatea noastra, sa interzica si alcoolul, si sucurile chimic-naturale, si... aerul pe care-l respiram, pt ca-i plin de noxe.

O ventilatie buna ar trebui sa rezolve toate problemele, dar costa destul de mult, iar patronii stiu ca daca localul ramane de fumatori, vor avea clienti garla.

Mihaela Pojogu spunea...

eu am iesit cu niste amici la o terasa, am zis bine amici si unii erau fumatori, care s-au ridicat de la masa si au fumat la o distanta considerabila de noi restul.. asta inseamna respect !

morphine spunea...

Mi se pare o prostie.
Legea ar trebui sa fie ca toate barurile&Co. sa aiba compartiment atat pt fumatori, cat si nefumatori,dar nu separate prin perdele sau chestii...ca pe mine ma doare in basca ce face X cu plamanii lui,dar nu-mi convine sa-mi curga ochii din cap din cauza fumului...
Si ce prosti sunt cei care cred ca aceasta lege ar functiona,cand nici cel cu compartimente n-ar merge..de fapt nu merge.:))
este romania!

Tralala spunea...

În UK (deci da, şi în Scoţia, acolo unde mergi tu şi pe unde-mi fac eu veacul de doi ani), fumatul e interzis în puburi. Punct. Şi mi se pare o măsură foarte bună şi corectă, pe care o s-o şi motivez:

1. Fumătorii pot ieşi în faţa pubului, restaurantului, cofetăriei, ceainăriei, ce-o fi ca să fumeze, deşi nu există locuri special amenajate, ca în Germania (cum citeam într-un comentariu precedent şi cum am văzut şi eu), pentru aşa ceva. Da, aruncă mucurile în faţa barului, dar nu interesează pe nimeni, fiindcă acolo există şi o chestie de-i zice serviciu de salubrizare. Care le strânge. Deci nu se adună, iar stabilimentul rămâne full de clienţi. Ce-mi place e că mulţi ies să fumeze şi când toarnă cu găleata, deşi se fac ciuciulete şi nu ştiu cât reuşesc să tragă din chestiile alea până se udă şi se sting şi ele.

2. În pub te duci să bei, în restaurant te duci să mănânci, în cofetărie te duci să savurezi prăjituri, în ceainărie te duci să bei ceai... iu ghet dă point. În niciunul nu mergi să fumezi, niciunul nu-i creat pentru fumat. Ergo, dacă vrei să fumezi, fă-o în stabilimentele create pentru asta SAU în spaţiile publice în care-i legal, adică pe stradă. Puburile-s particulare (1) şi destinate tuturor pentru scopul pentru care au fost create (2), care scop nu-i fumatul.

3. Pentru retarzii care se iau de chestia cu "e alegerea mea" etc.. Corect, e alegerea lor să fumeze, tocmai de-aia ar fi vremea să-şi asume responsabilitatea pentru asta şi s-o facă în locurile gândite pentru aşa ceva (care nu-s restaurante, puburi, terase etc., vezi 2 sau nu mai citi dacă nu te-ai prins). Eu sunt nefumător şi-mi plac fumătorii, fiindcă mor mai repede şi rămâne mai mult oxigen pentru mine. În plus, sunt şi medicinist, deci chiar sper să aibă cât mai multe probleme, preferabil cancer, ca să am carne de tun pentru cercetare, că-s mai utili decât şobolanii, fiindcă au ADN de Homo sapiens, adică de d-ăia pentru care cercetez eu medicamente (cercetare clinică, există mai multe tipuri de medicinişti) şi pentru care creez tratamente, dar şi pe care-i tratez. E alegerea lor să fumeze, e una bună, fiindcă-mi câştig pâinea din disperarea lor de a trăi mai mult după ce fac ei cancer pulmonar (pe care li-l doresc din suflet), e responsabilitatea lor s-o facă în locurile destinate explicit sau implicit unei astfel de activităţi, nu peste tot, ca ghiolbanii. Că nici eu, ca medicinist (carieră pe care eu am ales-o) n-am voie să operez în afara teatrului operator şi fără să mă spăl pe mâini, că cică "nu-i steril" (lucru de care nu-mi pasă prea tare, fiindcă nu eu mă infectez din cauza asta). Şi pentru inculţii care râd de exemplu şi spun că-i logic, faceţi o călătorie în istorie şi observaţi cum chirurgia a fost inventată prin Antichitate, dar spălatul pe mâini înaintea operaţiilor a apărut abia prin secolul 19, spre final (iniţiat de un ungur pe care la început nu l-a crezut nimeni, că deh, cine i-ar crede pe bozgori...), fiindcă înainte era considerată absurdă ideea că pacienţii s-ar putea îmbolnăvi de la lipsa sterilităţii. Când a scăzut dramatic numărul de morţi după introducerea măsurii, s-au cam răzgândit şi faptul a devenit logic şi de bun simţ. La fel cum ar deveni şi legea asta după câţiva ani de aplicare aşa cum trebuie.

Pe scurt: se poate fuma afară, mucurile de ţigară se curăţă; puburile, restaurantele etc. au fost create pentru alte scopuri, nu pentru fumat (că ţăranii nu pricep asta e altă problemă); alegerea de a face un lucru implică şi responsabilitatea de a-l face acolo unde se face în mod normal (operaţiile în teatrul operator, unde-i steril şi nu deranjează persoanele care s-ar scârbi de aşa ceva, fumatul pe stradă sau în propria locuinţă, unde nu deranjează pe nimeni).