Cum am terminat și Greys anatomy și vroiam să mă uit la un serial nou, am zis să dau o șansă serialului Lie to me.
Pentru cei care nu știți despre ce e vorba: Personajul principal se numește Cal Lightman, care ajutat de colega sa Gillian Foster, detectează rapid minciunile oamenilor după microexpresiile și limbajul corpului.
Call și Gillian o angajează și pe Torres, o latino-americană foaaarte mișto, din punctul meu de vedere, care are un talent nativ. În fiecare episod ei rezolvă fel și fel de cazuri.
Personajul principal, din câte am înțeles, este bazat pe Paul Ekman, un specialist în citirea limbajului corpului și a expresiilor faciale.
CUM RECUNOAȘTEM MINCINOȘII?
Este foarte interesant și totodată realist, sunt cazuri concrete din viața reală. Observăm și noi adesea la oamenii care mint faptul că tind să ducă mâna la gură sau la nas, să bălăngăne piciorul, sau că dau răspunsuri foarte prompte la întrebări, fără să evite contactul vizual, privindu-te în ochi pentru a afla dacă a fost crezut sau nu. Pe când, atunci când nu mințim evităm eye contact-ul pentru a ne putea gândi la răspuns.
De asemenea, oamenii care mint vor schița fel și fel de expresii faciale, în funcție de lucruri pe care le spui: frica, furie și așa mai departe. Și gesturi de tipul: strângerea pumnului sau a degetelor te dau de gol.
Dacă realizezi că minte, încearcă să schimbi subiectul și vei vedea o senzație de ușurare pe fața sa. E un semn clar că tocmai mințise.
Cercetătorii spun, de asemeni, că avem tendința ca atunci când mințim să ne uităm în stânga jos. Bineînțeles că și dacă încearcă să fie prea convingător poate minți.
Tot în acest serial s-a pus problema că detectoarele de minciuni sunt foarte nesigure. Concret, sentimentul de neliniște și the rush of adrenaline nu apare doar atunci când ești vinovat ci și în alte contexte, spre exemplu excitație sexuală. S-a demonstrat asta, aducându-i cel interogat o tipă foarte hot care i-a pus întrebări simple de genul ”Lucrezi în locul X?”, ”Ești brunet?”, el răspunse cu ”Da” și deși era adevărat, la detector a ieșit fals.
Citisem într-un studiu, și am și regăsit acest lucru în serial, că microexpresiile sunt aceleași pentru toată lumea. Drept dovadă, s-au arătat poze cu sentimentul de frică, furie, rușine pe diverse persoane. Sunt ACELEAȘI!
Iar atunci când spunem ceva ce nici noi nu credem, avem tendința să batem în retragere, să facem câțiva pași în spate.
Recomand cu căldură serialul. Așa-i mai demascăm pe mincinoși.
PS-Sorry, I am not Rihanna, I don t love the way you lie!
PS2- Voi scoate tips&tricks pentru recunoașterea mincinoșilor și voi posta în continuare acțiunile care-i demaschează, în posturi viitoare. Ce părere aveți?
20 de comentarii:
Mie imi place. Incearca si "Mentalistul", cam aceeasi chestie.
as usual, la teorii ne pricepem ... cu practica e mai naspa: astia incearca de muuult timp sa simuleze o fata robotizata/animata si nu reusesc ... tocmai pentru ca nu-i chiar asa de simplu precum sugereaza teoria.
da, sunt elemente comune, da' e cale lunga pana la recunoasterea garantata ... cale pe care o tot parcurgem cat traim ... cale care-i diferite si in functie de cultura (sa-i vad io pe specialistii aia cum detecteaza minciuna in spatele unui hijab!).
oricum, e interesanta ideea ta de a prezenta acele elemente ... macar asa poate-si mai pun oamenii intrebari (in cazuri cand, in mod normal, n-ar face-o). :)
Eu l-am terminat, mi-a placut :D Am invatat multe. Si am inceput si Mentalistul, dar imi place mai mult Lie to Me.
Si eu ma uit la el,mai am cateva episoade si il termin! Din pacate a fost anulat,asa ca sezonul 3 e ultimul.
@chibit-o sa incerc si asta cand termin cu lie to me, merci!
ti pup!
@chibit-o sa incerc si asta cand termin cu lie to me, merci!
ti pup!
@intj-perfect de acord, insa sunt caracteristici comune tuturor mincinosilor...bineinteles, cu mici erori de marja:P
ti pup
@irina-eee ff tare:D
@andreea, in primul rand bine ai venit!:)
in al doilea rand, nu ma mira faptul ca sutn doar 3 sezoane, un astfel de serial ca lie to me, sau uite, mediumul, risca sa devina plictisitor. e f interesant, dar de unde sa tot scoti cazuri?! :))
te pup!
eu citesc de ceva vreme cartea lui paul ekman, studiez microexpersiile faciale iar serialul este unul foarte reusit....
P.s. Mi-a facut si abonament de training pe site-ul lui Ekman si am programul cu fete pe care il folosesc si in serial, e beton te ajuta mult si cu exercitiu chiar poti citi "mincinosii"..mai ale pt. mine care lucrez in HR cursul,cartea si microexpersiile facile mi sunt de un real ajutor :)
@g.w-wow!! am 3 intrebari la tine, dragule
1. de la ce vine HR? (scuza-ma, nu am nici cea mai vaga idee, nu o lua ca pe o jignire!)
2. cum se numeste cartea si unde o gasesc?sunt extrem de interesata de lucrul acesta!
3.care e faza cu trainingul?as fi interesata si de asta, de asemeni
pupic!
Multumesc!
Da,ai dreptate,la un moment dat scenaristii nu vor mai avea cazuri de prezentat,dar tare imi e frica ca serialul a fost lasat fara un final,bazandu-se pe faptul ca va exista si un sezon 4.
@andreea-da, dar stau si ma gandesc, sincer, ce final ar putea avea?adica...nush daca exista unul concret...ma intelegi?
Da,te inteleg. Vo reveni cu un comentariu cand voi termina sezonul 3.Kisses
2andreea-super, te astept!:*
cartea.cartile le gasesdti pe site-ul lui Paul ekman.
Programul tot acolo.Trainingul trebuie sa platesti si te poti inscrie intre 20 si 70 de $ costa, dar crede-ma ca merita.
HR -Human Resources (Resurse umane) sunt recruiter.
http://www.paulekman.com/
Sunt fana a serialului. Ba stiu ca m-a marcat atat de tare incat folosesc foarte des cuvantul “love” :). Si nu ironic. Cal e foarte lipicios atunci cand vrea! Si ah, accentul!
@g.w-supeeeer, merci!
@biscuite-si culmea e ca nu e un barbat frumos...dar are asa..du-te vino:P e misto tipu
@biscuite-apropos, cred ca nimeni nu ar vrea totusi o relatie c-un tip de gen cal lightman:))
Trimiteți un comentariu