joi, 13 octombrie 2011

Pre-fabricat

Va spuneam intr-unul din posturile anterioare ca am ales un curs de comunicare. E extrem extrem de interesant, proful are o tehnica extraordinara de-a ne face sa ne punem mintile la contributie si a gasi explicatii plauzibile.

 Nu vreau sa fiu rea, dar scotish si british people suck. I mean, sunt idioti de-a binelea. Noi, romanii suntem de muuuulte ori mai inteligenti ca ei. In primul rand ei habar nu au sa-si exprime un punct de vedere, nu stiu sa-l formuleze, lucru care e groaznic, tinand cont ca limba engleza e limba lor natala, deci sunt native speakers.

 Ma rog, that's not my point. Ideea e ca la un moment dat vorbeam despre propozitii care-au sens si care nu. Si la un moment dat zice proful in gura mare: "I love you and I wanna marry you all"si intreaba de ce nu are sens propozitia. Ma, si ma uit in jur. Nimeni, nimic. Ma gandesc zic frate, poate n-au auzit intrebarea. Ma mai uit o data, tot nimic.Si ridic mana si zic ca in primul rand e totally out of context, in al doilea rand are verigheta pe mana si nu se poate insura nici macar cu o alta femeie, daramite cu noi toti. Ramasese ala socat si uimit zicand ca stiu foarte bine sa formulez puncte de vedere.

 Dar nici asta nu e my point. My point is: Discutam cu proful despre faptul ca practic vorbitorul da sensul frazei/discutiei.  Si a intrebat daca contrazicem afirmatia si am zis da.

 Sa va explic: dupa cum o zice si titlul postului, PREFABRICAT e adjectivul lumii de azi. For instance: declaratiile de dragoste. Niciunul dintre voi nu sunteti originali. Tot ce faceti e sa repetati aceleasi clisee care s-au spus si s-au mai ras-spus. Tot ce facem e sa ADOPTAM si sa ADAPTAM in functie de personalitatea noastra.Asta e tot. Nu e nimic in lumea asta care sa nu fi fost spus.

 Deci practic traim intr-o lume a cliseelor, prefabricata, zicand lucruri care s-au mai zis de o mie de ori.... Deci punctul meu de vedere i s-a parut extrem de corect, el asteptand sa fie contrazis.

 Corect sau ba?!

5 comentarii:

INTJ spunea...

corect ... numa' ca vezi tu, in final banii vorbesc si asa Uniunea Europeana a extins perioada pentru drepturile de autor de la 50 la 70 de ani DUPA moartea autorului. ergo nici nu mai trebuie sa fii original(a) ... daca macar unul dintre parintii tai a fost destul de smecher.

ai nostrii, ca sa fie mai europeni decat europenii, cica au dat o lege care spune ca daca vrei sa faci nunta, pentru muzica de la nunta tre' sa platesti drepturi de autor ... deocamdata suma fiind una "la gramada", in jur de 300 RON. da' asta-i primu' pas ... maine-poimaine ma astept ca mirii sa plateasca in functie de playlist.

partea cea mai dura insa e textul cu "accesul liber la informatie" ... despre care poti si tu sa povestesti volume intregi (vezi carti pentru scoala).

revenind insa la originalitate, teoretic metoda cea mai buna de a o garanta e peer review ... numa' ca, la cat de "libera" e informatia, deseori nici macar asta nu mai tine. iar daca citesti aici vei vedea cam cum prefabricatul (sau originalul, ca n-avem de unde sti ce e) e impachetat frumos, dupa care i se ataseaza doua manere si gata: it's ready for shipping!

in concluzie: teoretic, pentru scoala, ai dreptate ... practic, in real life, pur si simplu n-ai cum sa stii ce-i in acel "black box" de care te folosesti. de exemplu: vorbesti la telefon, da' chiar daca-l desfaci bucatele, n-ai acces la schema electronica pentru a putea verifica, presupunand ca esti de meserie, daca e sau nu un prefabricat. la fel, poti canta un cantec ... da' n-ai voie sa-l pui pe note ca sa-l poti compara cu altul (pentru a ii determina originalitatea). de Microsoft EULA nici nu mai zic!

de aici rezulta ca noi inca mai stim ca "PREFABRICAT e adjectivul lumii de azi" (pentru ca am mai apucat sa avem acces liber la una-alta) ... da' n-o prea putem dovedi (si fara dovezi ...). generatiile viitoare nu vor fi la fel de norocoase ...

Kandia spunea...

Eu sunt de acord cu proful tau. Argumentul meu: "Antropologie. 5 introduceri" de V. Mihailescu. Recomand.

Cristina Cioba spunea...

~intj- am citit aia, mi-a placut f mult:)

Cristina Cioba spunea...

@kandia-bien ai venit!

practic esti d-acord cu mine:)) o sa citesc, promit, merci:)

t pup

INTJ spunea...

@Miss - da, e interesant sa intelegi cum functioneaza abstractizarea la diferite nivele ... si cum in acelasi timp se pierd din vedere multe amanunte esentiale.

in mod abstract prefabricatul (de orice fel sau tip) are o multime de avantaje: e ieftin, se poate folosi imediat (economie de timp) si e eficient ... sau asa pare.

ce ma uimeste pe mine insa e lejeritatea cu care oamenii ignora faptul ca folosind acele "building blocks", ei practic elimina orice sanse de aparitie a altor "building blocks" mai bune.

ca sa explic: firma X face produsul Y si utilizatorii doar il folosesc (90% din detaliile despre Y sunt "secrete de firma"). firma X1 vrea sa faca un produs mai bun ca Y ... da' nestiind decat 10% despre Y, e fortata s-o ia de la capat ... adica reinventeaza roata, n-o optimizeaza ... si asta are ca efect ca omenirea (in ansamblul ei) va astepta mult mai mult pana cand apare produsul Y1 mai bun decat Y.

la televizoare color asta nu doare ... ca n-o sa mor daca n-am televizor 3D in casa ... ci o sa mor cel mai probabil din lipsa de medicamente care sa-mi vindece o boala.

alt exemplu si mai simplu: indiferent ca ai Windows sau MacOSX pe calculatorul de care incetul cu incetul nu te mai poti lipsi ... zilnic pierzi mult minute doar asteptand dupa el ... in timp ce el face "ceva" in background. pana la un anumit nivel poti afla ce-i acel "ceva" ... adica aflii de "manere" si cum se folosesc ele ... da mai departe totul e un "black box" la care nu ai acces si deci nu poti nicicum scapa sau reduce timpul pierdut cu acel "ceva". iar daca adunam acele minute zilnice, eu stau si ma intreb: chiar au toti prea multe minute in propria viata ... de li se pare normal sa si le iroseasca asteptand dupa un "ceva" din background?

rezumand as spune ca nu prefabricatul si folosirea lui e problema ... ci faptul ca (tot mai des) e secreta informatia despre prefabricat ... iar asta ne limiteaza pe toti la un prefabricat care ar putea fi imbunatatit, dar care practic nu e si nici nu va fi imbunatatit.

iar revenind la "I love you and I wanna marry you all" ... aici deja putem observa clar efectul pavlovian la prefabricat: adica daca "i love you" e "de asteptat" sa "i want to marry you". sa optimizezi (fie si improvizand) si s-o spui pe-a dreapta: "i love you and i want to have sex with you" e nu numai un afront la asteptarile consumatorului obisnuit cu prefabricatul ci e si o incalcare grava a principiului secretizarii continului acelui prefabricat ("sex" se presupune de catre consumatori ca are loc in "marriage", detaliile cica "nu conteaza/intereseaza").

analizand astfel si incercand sa vedem ce-i in "black box", propozitia respectiva are si mai putin sens ...